07-08-2007

OSIJEK IMA SUVENIR OD RELIGIJSKOG ZNAČENJA

Uspomena iz Osijeka…….
Iz Osijeka ponijeti uspomenu u obliku suvenira i nije tako lak zadatak. Naime, velik je broj predmeta koji uživaju status «osječkog suvenira», no tek rijetki to zaista jesu. Kako bilo da bilo, u potrazi za suvenirima valja dobro pročešljati grad jer one prave nije lako naći, u što se uvjerio i naš fotoreporter kada ih je želio snimiti.

slika

GOSPA OSJEČKA
Službeni je suvenir grada Osijeka izabran u studenom 2006. godine natječajem koji su raspisali Gradsko poglavarstvo i Turistička zajednica grada Osijeka. Naime, nakon tri kruga spomenutog natječaja za osječki je suvenir izabran rad tkanja na kojem je prikazan povijesni razvoj grada Osijeka od rimske Murse do suvremenog doba, autorice Mire Anić iz Belišća. Također, kao uspješni radovi, kasniji pretočeni u osječke suvenire, izabrani su i krigla sa starim osječkim grbom autora Vesne i Miroslava Pajestka, te srebrni secesijski nakit u drvenom okviru autora Krešimira Tumira.

Osijek ima i svoj suvenir od religijskog značenja. Riječ je o reljefnom liku Gospe Osječke izrađenome u keramici, nastalom na inicijativu osječkih franjevaca te prema kipu čuvarice grada na Dravi, nad kojim više od tri stoljeća bdije u franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi.
- Bila je to ideja tima ljudi koji je trebao osmisliti dar Ivanu Pavlu II. u vrijeme njegovoga posjeta Osijeku prije dvije godine. Tom je prigodom izrađen srebrnjak s Gospinim likom i osječki franjevci darovali su ga Papi. Željelo se, međutim, omogućiti da nešto slično može imati i svaki osječki dom, ali i svaki gost koji iz našega grada želi ponijeti lijepu i autentičnu uspomenu. A suvenir s Gospom Osječkom je upravo to, jer osim toga što je ovdje već 301 godinu, treba reći kako potječe iz 1440. godine i jedna je od najstarijih sakralnih umjetnina - objašnjava fra Željko.

slika

ETNOKOLEKCIJA "KUĆAR"
Kvalitetan i autentičan slavonski (ako ne i osječki) suvenir, u modernom izdanju i po pristupačnoj cijeni, izradila je i Maja Duka. Riječ je o njenoj etnokolekciji "Kućar" koja sadrži Kuharski spomenar Slavonije s dvanaest starih slavonskih recepata obrađenih kroz dvanaest mjeseci, medenjak za zaljubljene, zimzeleni medenjak i slavonske podmetače s intrigantnim i pomalo lascivnim porukama, koji su pak nastali s ciljem da postanu svojevrsni suveniri slavonskog kraja. Kolekcija je nastala inspirirana starim slavonskim kućama koje su imale "kućare", odnosno sobe bez dimnjaka.

One su bile namijenjene mladim parovima koji bi se pred hladnoćom skuturili u toplinu perina i svoje ljubavi. U čast njihove zaljubljenosti osmišljena je kolekcija "Kućar", u kojoj dimnjak zamjenjuje roda, ptica koja donosi djecu, budući da medenjak iz kolekcije ima afrodizijačka svojstva i napravljen je s idejom da ga mladi bračni parovi konzumiraju dijeleći ga - objašnjava Duka, čiji je uradak prvi put predstavljen prije nešto više od četiri mjeseca te koji je hvaljen sa svih strana. U svakom slučaju, iz grada na Dravi nitko ne bi trebao otići praznih ruku. Štogod odabrali, važne su, ponajprije, uspomene na koje će suvenir podsjećati.
(Ivana Kukić)

<< arhiva