16-07-2007

U FRANJEVAČKOJ CRKVI MISE NA LATINSKOM

slika

Teolog Raguž: Latinski će približiti Boga Osječanima!
Iako je papa Benedikt XVI. tek prošli tjedan odobrio održavanje mise na latinskom po pretkoncilskom obredu iz misala pape Pija V., koji je u Katoličkoj crkvi bio na snazi 400 godina, misa se na latinskome u Osijeku održava već gotovo godinu dana.

Tako je Osijek bio jedini grad u đakovačko-srijemskoj biskupiji u kojem su vjernici jednom mjesečno imali priliku slaviti misu na latinskome jeziku, i to praćenu zborom koji je pjevao gregorijanske korale na latinskome.

Misni raritet
Misa na latinskome, mističnog i transcendentalnog ambijenta, proteklih godinu dana održavala se u crkvi sv. Križa u osječkoj baroknoj Tvrđi i to nedjeljom od 18 sati uza svjetlost svijeća. Taj misni raritet počeo je profesor teologije i 34-godišnji svećenik s đakovačkog Bogoslovnog fakulteta Ivica Raguž. On napominje da je riječ o obredu koji se razlikuje od onoga koji je prije samo pet dana odobrio Papa. - Misa po novom obredu iz misala Pavla VI. uvijek se smjela održavati na svakom jeziku, pa tako i na latinskom, što smo mi u proteklih godinu dana u Osijeku i činili. No, za misu po pretkoncilskom obredu bila je potrebna dozvola i upravo je nju papa Benedikt XVI. sada vratio u uporabu. Osobno jako volim latinski jezik, a latinskom misom željeli smo naglasiti sakralnost obreda uz više pobožnosti. To je jezik koji se rijetko kada može čuti, a i samo je iskustvo Boga drukčije pa smo željeli vjernike iz svakidašnjeg barem nakratko prebaciti u nesvakidašnje iskustvo - napominje prof. Ivica Raguž te dodaje da se te mise zbog ljetnih stanki u srpnju i kolovozu ne održavaju.

Ovisno o interesu vjernika
Iako je Papa 7. srpnja odobrio povratak na stari obred, u osječkom dekanatu napominju da on stupa na snagu tek 14. rujna, zbog čega svećenici na području Slavonije i Baranje još nisu dobili nikakve upute lokalnih biskupa o misnim slavljima na latinskome. - Za to se treba i pripremiti jer je većina današnjih svećenika svoje službovnje počela nakon Drugog vatikanskog koncila. Osim toga, ni mlađi vjernici danas više ne znaju odgovarati na latinskome. Čitanja i evanđelje, kao i propovijed, i dalje će ostati na hrvatskome kako bi vjernici razumjeli o čemu se radi. Vjerujem da ćemo u Osijeku dogovoriti barem jednu crkvu u kojoj će se jednom mjesečno ili svake nedjelje, ovisno o interesu vjernika, održavati mise po starom obredu - napominje vlč. Ivan Vidaković.

(Nefreteta Zekić)

To nije povratak u srednji vijek!
Ivica Raguž, poznati hrvatski teolog, napominje da su upravo mladi svećenici ti koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o službi mise na latinskome, dok se starije generacije svećenika tomu protive.

- Sjetite se kolio su mladi voljeli i grupu Enigma i to upravo zbog latinskog i mističnosti koje daje taj jezik. Mnogi tumače misu na latinskome kao povratak u srednji vijek, ali osobno jedva čekam slavljenja mise na latinskome po starom obredu jer će to podići misu na razinu veće duhovnosti - uvjeren je velečasni Raguž.  

<< arhiva