16-06-2007

ZBOROVI GLAZBENIH ŠKOLA OSIJEKA I POŽEGE

Dvjestotinjak sjajnih mladih glazbenika, koji su nastupili 16. lipnja u osječkoj franjevačkoj crkvi Sv. križa u Tvrđi pokazali su kako je cijeli svijet pred njima. Riječ je o koncertu zborova Glazbene škole Požega i Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka. Otvorio ga je požeški Veliki dječji zbor osvojivši, na čelu s dirigenticom Vesnom Flajsig, šarmom mnogobrojnu publiku. U drugoj četvrtini subotnjega glazbenoga događaja pod dirigentskom palicom Valerije Fischbach predstavio se Dječji zbor Glazbene škole iz Osijeka ponovno posvjedočivši kako bez obzira na dob, pravi pjevači majstorski mogu izvesti Ave Mariu i publiku ostaviti bez daha, kao i kad pjevaju bilo koju pjesmu iz, uvjetno rečeno, dječjega repertoara. S četiri skladbe potom se predstavio i Mješoviti zbor iz Požege s dirigenticom Brankom Horvat. Otpjevali su četiri krasne skladbe, što su se u prvi mah činile malo neuobičajeno odabrane i poslagane. No brzo su uvjerili publiku da izvrsno zvuče, koja je to, naravno, na pravi način "honorirala". Jednako srdačno bio je pozdravljen i nastup posljednjega zbora. Tada su se, naime, predstavili dirigentica Vesna Svalina i Mješoviti zbor osječke Glazbene škole, tko zna koji puta ponovivši u subotnju večer kako lijepi glasovi raskošno zvuče u prekrasnoj baroknoj crkvi, čija su vrata, hvala Bogu, za takva događanja već duže vrijeme širom otvorena.

Što se tiče programa vrijedno je istaknuti kako su se kratke glazbene točke brzo izmjenjivale, pa se činilo kao da se sve događa dinamičnije nego što je, zapravo, bilo. Lijepo je bilo slušati mlade glazbene snage i kako pjevaju na pet, šest jezika. Isto tako promatrajući iz publike prema oltaru, činilo se kako pjevači uživaju baš kao i slušatelji. Vjerojatno je to razlog što je atmosfera odisala ležernošću, a trema je u subotu navečer, očito, u širokome luku zaobišla Tvrđu.

Prema riječima Veljka Valentina Škorvage, ravnatelja požeške Glazbene škole dosadašnja veza prijateljskih glazbenih škola Požege i Osijeka, u neku ruku okrunjena je prošlotjednim susretom orkestara, dok su protekloga vikenda i zborovi održali koncerte u jednome i drugome gradu. Tako je započeo još jedan oblik suradnje, koja će se, nadaju se organizatori, ali i publika nastaviti i dogodine: Što može biti ljepše nego okupiti dvjestotinjak mladih ljudi u crkvi. Mislim da je to dobra formula i za druge aktivnosti, vezane uz mladost, jer ih tako izvlačimo iz problema o kojima se u medijima prečesto na veliko govori. Zato vjerujem da će taj naš potez naići na odjek barem u Slavoniji, pa će se možda će i neke druge škole odlučiti na nešto slično. Vrijedno je, također, istaknuti kako su nam i ovom prigodom pomogli dobri ljudi, koji su pružili pomoć u organizaciji i realizaciji svega, potaknuti plemenitim ciljem, istaknuo je ravnatelj Škorvaga.

Da je subotnji susret zborova u Osijeku, a nedjeljni u Požegi pravi potez potvrdilo je dvoje mladih udaraljkaša požeške Glazbene škole. Milan Filić učenik je trećega razreda, a Josipa Ivančić je svoje srednjoškolsko obrazovanje upravo privela kraju i priprema se za prijamni sljedeće godine na Odjelu za udaraljke zagrebačke Glazbene akademije. Složno su uputili poziv svim mladima u glazbenu školu, jer kako je istaknuo Milan imaju velik izbor instrumenata i iako su udaraljke njegovu srcu najbliže, dodao je kako je svaki instrument lijep. Na pitanje kako prolaze udaraljke kod djevojaka, Milan kaže da za sada djevojke baš i ne znaju za njih, ali dođu li na nastupe gradske glazbe i Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri" sigurno će više saznati. Od Josipe je bilo zanimljivo čuti zašto će cijelu godinu pauzirati prije odlaska na prijamni. Kaže, naime, da je ispit vrlo težak, kriteriji jako strogi, prijavljuje se popriličan broj kandidata, a na Odjelu za udaraljke primaju samo jednoga, najviše dva brucoša.

 

<< arhiva