03-06-2007

EKUMENSKA MOLITVA

Ekumensko povjerenstvo za osječku regiju organiziralo je na blagdan Presvetog Trojstva ekumensku molitvu održanu u franjevačkoj crkvi Sv. Križa. U molitvi su sudjelovali predstavnici kršćanskih crkava, vjernici te molitvena skupina za jedinstvo kršćana.

Liturgijski program vodio je fra Željko Paurić, gvardijan Franjevačkog samostana, dva čitanja iz Djela apostolskih imao je kapucin fra Ante Kukavica, homiliju je održao Darko Turšić, pastor Reformirane kršćanske kalvinske crkve, a molitve Ocu nebeskom "da budemo jedno u ljubavi na Božju slavu" predvodio je mr. Krešimir Šimić, svećenik u Evanđeoskoj pentekostalnoj crkvi u Osijeku. Ekumensko molitveno slavlje u čast Trojedinog Boga uveličao je nastup zboristica zbora Presvete Majke Angeline pod ravnanjem protojereja-stavrofora Ratomira Petrovića, predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

- Naš kršćanski život je jako težak. Živimo u vremenu kad čovjek ne vjeruje samom sebi, postoje vjerske sekte i sektice, no kršćanstvo traje dva tisućljeća. Vjerujem kako je baš nama Duh Sveti donio kršćansku ljubav da ju bezgranično širimo oko sebe, u našim zajednicama i u čitavoj Hrvatskoj - kaže Turšić. Okupljene na ekumenskoj molitvi s radošću je pozdravio u ime Biskupije Đakovačke i Srijemske mons. Antun Ćečatka, član Ekumenskog povjerenstva, istaknuvši ljepotu kršćanskog zajedništva u zajedničkom slavljenju Boga. "Baština kršćana nalazi se u raznim crkvama, svima nam je draga i to smo mogli osjetiti kroz ovu molitvu, pjesmu i propovijed. Mi smo braća koja slijede Isusa Krista, kršćani koji slavimo blagdan Presvete Trojice i u tom duhu, daj Bože da se nađemo i tijekom godine u molitvi kako bismo utvrdili iskreni vapaj i svoju želju" da jesmo jedno. Molimo za jedinstvo crkava", poručuje mons. Čečatka. Pater Paurić istaknuo je kako će Povjerenstvo nastojati češće organizirati ekumenske susrete kao protekli, koji je završio zajedničkom pjesmom "Tebe Boga hvalimo".

<< arhiva