13-05-2007

Mysterium Paschale zbora iz Đakova

Katedralni muški komorni zbor iz Đakova i ove je godine priredio glazbeni program naslovljen „Mysterium paschale“. Program koncerta, ili radije duhovnog skazanja, složen je od napjeva koji pripadaju korizmeno-uskrsnom gregorijanskom repertoriju Mise i Časoslova.

Izborom kompozicija, počevši od korizmenih koje su sadržajem molitva da se Gospodin sjeti svojih djela i da svoju ljubav ostvaruje u našima danima, preko onih koje slave ostvarenje Božje ljubavi u Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću, pa do posljednjih, uzetih iz liturgije svetkovina Uzašašća i Duhova, koje veličaju proslavljenog Krista i ispunjenje Božjeg obećanja, željelo se ostvariti glazbenu meditaciju vazmenog otajstva. Program su izveli u franjevačkoj crkvi Sv. Križa Osijeku (13. svibnja), u katedrali u Đakovu (25. svibnja), te u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu (3. lipnja). Sva tri nastupa bila su popraćena značajnim zanimanjem publike, koja je svojim oduševljenjem nagradila trud i uspjeh pjevača, ohrabrivši ih tako za nova glazbena ostvarenja.

Katedralni muški komorni zbor novi je glazbeni sastav. S radom je započeo 2006. godine. Broji deset članova koji se pjevanjem bave amaterski, ali s puno zanimanja i entuzijazma. Dirigent zbora je Ivan Andrić. Repertorij zbora za sada su isključivo gregorijanski napjevi, što ga u našoj glazbenoj sredini čini jedinstvenim. Svojom pjesmom obogaćuju liturgijska slavlja u katedrali u Đakovu, a prigodno priređuju duhovne koncerte ili sudjeluju u sličnim umjetničkim projektima.

<< arhiva