27-04-2007

PORTRETI KARDINALA FRANJE KUHARIĆA

Grad Osijek i hrvatska dijaspora, u suradnji s Franjevačkim samostanom Osijek, u baroknom prostoru franjevačkog samostana otvorili su u petak, 27. travnja izložbu pod nazivom Portreti kardinala Franje Kuharića u hrvatskom slikarstvu, kao priznanje kardinalu za sve što je učinio hrvatskom narodu.

- Ova tematska izložba, drugi likovni projekt poslije izložbe Portreti Ivana Pavla II. u hrvatskom slikarstvu 2006. godine, koji grad Osijek ostvaruje na poticaj hrvatske dijaspore, koja od 2002. godine promiče izvornu hrvatsku kulturu svojim manjinama i sunarodnjacima diljem svijeta i do sada je načinila niz likovnih i drugih manifestacija u zemlji i inozemstvu, istaknuo je gvardijan Željko Paurić.
Posjetitelji izložbe moći će do 10. svibnja uživati u razgledavanju dvadeset umjetničkih djela istaknutih slikara i kipara iz Hrvatske i dijaspore, rađenih raznim tehnikama crteža, grafike, akvarela...
- No, svim autorima zajedničko je lice kardinala Kuharića, nasmiješeno, mirno, staloženo, čvrsto i nepokolebljivo u borbi za pobjedu pravde i dobrote - istaknuo je Tone Papić, član Gradskog poglavarstva. -Tako sam ga ja zapamtio i doživio, tako su ga svi zapamtili. Kardinal Franjo Kuharić ostavio je dubok trag u svima nama - zaključio je Papić te proglasio izložbu otvorenom za sve posjetitelje. Glazbeni dio programa odradili su učenici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, izvodeći prigodni program.

<< arhiva