11-04-2007

IZLOŽENE FOTOGRAFIJE SVJETLA MELITE FALAMIĆ

Prije petnaestak godina napustila je civilizaciju zbog čežnje za “stvarnim životom” i odabrala je život u šumi. Iskustva u samoći i tišini prirode Portugala rezultirali su njezinim umjetničkim putem. Danas Melita Falamić (1957., Rijeka) živi u Njemačkoj, u Reutlingenu. Posljednjih je desetak godina zaokuplja tema svjetla pa ju je odlučila ovjekovječiti objektivom. Rezultat njezinoga višegodišnjega rada 30-ak je crno-bijelih fotografija koje je pod nazivom “Svjetlo” predstavila i osječkoj publici (u srijedu, 11. travnja) u galeriji franjevačkog samostana u Tvrđi. Ovaj je prostor, istaknuo je na otvorenju domaćin pater Željko Paurić, u sklopu svojih redovitih kulturnih programa, ugostio brojne autore i raznovrsne slikarske i umjetničke tehnike. Kada bi zidovi mogli pričati, posjetitelji bi mogli čuti uistinu zanimljive priče, ispričane u neslužbenim trenucima, tijekom postavljanja izložbe, ističe pater Paurić. Umjetnička djela često odražavaju duhovno, duševno pa i fizičko raspoloženje umjetnika, dodao je Željko Paurić. No, kritički se na autoričin rad osvrnuo Eugen Borkovsky iz Grožnjana, koji godinama prati rad Melite Falamić. Kako je istaknuo, Grožnjan je jedini grad umjetnika i kao takav prije nekoliko je godina dobio i svoju monografiju u kojoj je svoje zasluženo mjesto dobila i Melita Falamić, a koja od sada svoje mjesto ima i u knjižnici franjevačkog samostana u Osijeku. Njezine fotografije treba promatrati kao likovne radove vrijedne posebnoga značaja, istaknuo je Borkovsky. Njezin ciklus zapisa spoj je vrhunske poetike i zanata, a njezine fotografije “plijene sigurnošću i odabirom motiva i kadriranja”. Kada su u pitanju fotografije Melite Falamić, promatrača treba zamijeniti novim pojmom - sudionik. Autorica nam se “uvlači pod kožu pokazujući svoj doživljaj protjecanja vremena”, riječi su Borkovskoga.
“Pogled koji nam je u svakodnevici prečesto realističan, pri pogledu na Melitine radove postaje magičan”, slikovito se izrazio Eugen Borkovsky. Da joj više odgovara upravo takvo - slikovito izražavanje, kratko je obrazložila i sama autorica na otvorenju svoje izložbe, koju je posvetila također nazočnom ocu Slavku, za njegov 80. rođendan. Ideja, točnije tajna se autorici “motala” glavom posljednju godinu dana. Ocu se željela obratiti upravo ovom temom svjetla. Nakon Osijeka, izložba putuje u Rijeku, a zanimanje za nju su pokazali i Slovenci, istaknula je autorica, članica HDLU Istra, koja iza sebe ima brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Portugalu.
Izložbu je u sklopu manifestacije “Dani njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj” organizirala Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek. U ime organizatora autoričinu je ocu 80. rođendan čestitao i Nikola Mak, zastupnik brojnih nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

<< arhiva