02-04-2007

STABAT MATER KOD OSJEČKIH FRANJEVACA

Za koncert što je 2. travnja održan u franjevačkoj crkvi Sv. križa u Tvrđi, s punim se pravom može reći kako je ispunio višestruka očekivanja. Budući da je organiziran u Velikome tjednu, imao je u neku ruku, zadaću na svoj način uvesti publiku (na žalost malobrojnu) u najveći kršćanski blagdan.

S druge strane, iako to nije uobičajeno, dobro je uklopljen u serijal duhovno teoloških tribina pod naslovom "Vesperae Sapientiae Christianae" ("Večeri kršćanske mudrost), što je prije nešto više od godinu dana pokrenuo kod osječkih franjevaca dr. Ivica Raguž, prof. Dogmatike na đakovačkoj Teologiji. Na programu je bila "Stabat Mater", Giovannija Battiste Pergolesija, a za sjajnu izvedbu pobrinuli su se Marijana Matijević (sopran) i Silvija Ježić-Knežević (alt), dok je maestro Vinko Sitarić, profesor crkvene glazbe na KBF-u u Đakovu i voditelj Biskupijskog ureda za crkvenu glazbu bio za orguljama.

Jednosatnim impresivnim koncertom glazbenici su nastojali, a prema reakciji publike na kraju jasno je i da su uspjeli, skrenuti pozornost slušatelja na Kristovu patnju, ali kroz ranjeno srce njegove žalosne majke. Isto tako, pripomenuo je organizator: Ovaj nas koncert želi uvesti u dubine i širine svega što se događalo na križu i to po Blaženoj Djevici Mariji. Upućuje i na zlo, posvješćujući nam kako smo grešnici, da je zlo i u nama i izvan nas. Naglasak je, međutim, na pobjedi Kristove ljubavi prema čovjeku, istaknuo je dr. Raguž podsjetivši kako Isusa nije izdao samo Juda već svi apostoli: Nestali su i nisu mogli podnijeti činjenicu da je Isus Krist, njihov učitelj ubijen, da zapravo nije onaj Mesija od kojega su možda očekivali da će donijeti političku moć, vlast i preokret. Sveti Ivan u Evanđelju izvještava kako, međutim, Isus na križu ipak nije bio sam. Bile su tu tri žene i apostol Ivan, a prva koja je stajala uz križ bila je Blažena Djevica Marija. Za nas vjernike to znači da vjera započinje i završava upravo s njom.
Prema riječima maestra Sitarića Pergolesi, talijanski barokni majstor, predvidio je svoj "Stabat Mater" za orkestar i dva ženska glasa, kojima je htio prikazati različite osjećaje što su se izmjenjivali u Gospinoj duši. Umro je sa samo 26 godina, a to ga je djelo ovjekovječilo zbog mnoštva glazbenih ideja koje se pojavljuju u 12 stavaka, u koliko je napisano. Moglo se čuti kako se pod "Stabat Mater", podrazumijeva sasvim konkretan tekst što je nastao negdje u 13. st.

<< arhiva