25-03-2007

OBILJE SADRŽAJA UZ BLAGDAN BLAGOVIJESTI


Za blagdan Blagovijesti (25. ožujka) svi koji su to željeli mogli su se kod osječkih franjevaca pripraviti trodnevnicom, što je počela 22. ožujka (četvrtak) misnim slavljem u 18 sati (u isto vrijeme počinjala je i u petak i subotu), koje je predvodio mons. Lovro Cindori, sada zagrebački kanonik i dugogodišnji župnik u svetištu u Mariji Bistrici. Završetak trodnevnice obilježen je nedjeljnim misnim slavljem u 9 sati, koje je također prikazao gost svećenik.

Prema riječima fra Željka Paurića svečano proslavljanje blagdana Blagovijesti osječki franjevci uveli su još u 18. stoljeću, kad ih je u samostanu u Tvrđi bilo 50. Odnosno, riječ je o 1762. godini, kada je dotadašnja Gospa Judska, koja je iz mađarskoga Juda u grad uz Dravu stigla dok ne mine opasnost nasilnih kalvina, ostala duže nego što je planirano i prozvana Gospom Osječkom. Njezino štovanje traje sve do danas i činjenica je kako su sadržaji vezani uz Blagovijest svake godine sve bolji i osmišljeniji. Tako je, naravno bilo i ove godine.

Trodnevnica kao duhovni sadržaj obogaćena je, naime, i zanimljivim kulturnim zbivanjima. Tako je u četvrtak (22. ožujka) nakon večernje mise korizmeni koncert održalo gradsko Pjevačko društvo Sv. Josipa. U subotu, također, poslije svete mise bilo je zanimljivo predavanje o ikonama na koje su osobito bili pozvani umjetnici. Bio je to, u neku ruku, uvod u izložbu ikonopisačke škole manastira Prohor Pčinjski s juga Srbije, što je u Hrvatskoj i u Osijeku prvi puta priređena i to baš u franjevačkoj galeriji. Uz franjevački samostan suorganizirao ju je Bogdan Malešević, urednik časopisa Zlatno pero, a otvorena je u nedjelju (25. ožujka) nakon večernje svete mise u 18 sati, koja je isto tako bila drugačija. Riječ je naime o latinskoj misi na kojoj je pjevan latinski koral. Imao ju je dr. Ivica Raguž, profesor na đakovačkoj Teologiji, a prema riječima fra Željka Paurića, rektora crkve i gvardijana samostana to je mistična misa, što se odvija uz svijetlost svijeća. Do sada su služene dvije i s obzirom na posjećenost sve su bile vrlo zanimljive, napose, mladima.

<< arhiva