25-03-2007

PRVI PUTA PRIREĐENA IZLOŽBA IKONA

Izložbu tridesetak radova, mahom ikona, koje potpisuje 20 autora Umjetničke radionice Prohor Pčinjski s juga Srbije u dupke punoj galeriji osječkih franjevaca, otvorila je 25. ožujka Mirjana Smoje, predstavnica Gradskoga poglavarstva kazavši kako ekumenizam nije samo teološka tema, već obveza kršćanske savjesti.

Riječ je, razložila je prof. Smoje, o citatu iz "Dva svjedoka", novoga romana Bogdana Maleševića, urednika i utemeljitelja časopisa Zlatno pero, čijom zaslugom je i realizirana nedjeljna izložba, koju je fra Željko Paurić, gvardijan franjevačkoga samostana opisao kao "međunarodnu, jer gosti dolaze iz susjedne države - Srbije, sakralna je budući da prikazuje svete slike, a skupna, jer izložena su djela čak 20 umjetnika. Ekumenska je, nastavio je fratar domaćin, zato što su, ikone, karakteristične za pravoslavnu tradiciju. Prema riječima Brankice Aćimović Grčić, slikarice i konzervatorice iz Beograda, kroz ikonopisačku radionicu što je utemeljila prije 17 godina prošlo je stotinjak umjetnika, koji su izlagali diljem Europe i svijeta. Izložbom u osječkome franjevačkome samostanu, međutim, prvi puta predstavili su se u Hrvatskoj, a slijede Beli Manastir i Zagreb. Pripomenula je kako je zadovoljna što je izložba priređena u Osijeku, ponajprije jer je okupila i pravoslavne i katoličke vjernike u ugodnome i vrlo primjerenome prostoru, a Gradimir Nikolić, slikar i ikonopisac iz Beograda, povezao je izložena djela s vremenom u kojem se nalazimo. Odnosno, riječ je preduskrsnim danima i za Katolike i pravoslavne vjernike, budući da će i jedni i drugi svetkovati najveći kršćanski blagdan druge travanjske nedjelje. Na pitanje kako prepoznati kvalitetnu ikonu umjetnik kaže prema dojmu koji ostavlja na promatrača jer, dodao je, ikona na grčkome znači slika, odnosno to je slika onoga što piše u Evanđelju.

Sljedeća dva tjedna svi zainteresirani su pozvani da dođu pogledati izložbu umjetničke radionice koja, moglo se čuti, nosi ime sveca, monaha iz 11. stoljeća prema kojem je, objasnila je na otvorenju likovna kritičarka Nada Blagojević nazvan i manastir unutar čijih zidina su se umjetnici prvi puta okupili.

U glazbenome dijelu programa, sudjelovao je vukovarski mješoviti pjevački zbor Javor s dirigentom Ratomirom Petrovićem, osječkim parohom i izaslanikom episkopa Lukijana.

<< arhiva