07-03-2007

JOŠ JEDNA VEČER KRŠĆANSKE MUDROSTI

"Načinimo čovjeka" naslov je prve ovogodišnje "večeri kršćanske mudrosti", održane 7. ožujka u crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Riječ je, naime, o prvoj tribini u 2007. iz ciklusa "Vesperae Sapientiae Christianae", što je dr. Ivica Raguž pokrenuo prije nešto više od godinu dana kod osječkih fratara. Gost predavač bio je dr. sc. Ivica Čatić, župnik iz Srijemskih Karlovaca, a u središtu pozornosti bio je čovjek, kao biće suprotnosti:

Rješavanje napetosti, što spominju prva poglavlja Staroga zavjeta, čovjekov je izazov da sebe usavršava kako bi postao ono što bi trebao biti prema Božjoj namisli, kaže dr. Čatić a na pitanje o kakvim je tu napetostima riječ objasnio je da se misli na čovjekov odnos prema sebi, drugim ljudima, jer se na samome početku spominju muškarac i žena i odnos prema stvorenome svijetu, kojega treba obrađivati, kamo je kao posljednji stvoren, stavljen da gospodari.

Prema riječima gosta čovjeka najviše drži u napetosti nedostatak dijaloga sa Stvoriteljem, pa prema tome i autentičnosti, što je slikovito objasnio kroz odnos roditelja koji djeci prečesto djeluju izvan vremena i neuvjerljivo, pa ih zasigurno neće potaknuti na razmišljanje o sebi, drugome čovjeku, svijetu što ih okružuje. Kako "načiniti što kvalitetnijega čovjeka" bilo je pitanje za kraj: Znakovito je da Novi zavjet čovjeka, koji s Bogom hodi, naziva učenikom. Sjetimo se mudrosti kako bez muke nema nauke, no ta muka može se olakšati, baš kao što su nam neki profesori davali volje, a drugi su i najjednostavnije stvari znali zagorčati. Zato bi bilo dobro pokušati naći voditelja, terapeuta ili kako god ih već zvali, koji će na najživotniji način neke stvari iznijeti pred čovjeka i uvući ga dinamiku napetosti kako bi u njima plivao i isplivao na suho tlo, baš kao što piše na početku Knjige postanka.

<< arhiva