02-03-2007

ZAJEDNIČKA MOLITVA OSJEČKIH KRŠĆANKI

Ekumenska molitva kršćanki ove je godine deseti put održana u Hrvatskoj i u Osijeku u povodu Svjetskog molitvenog dana, koji se duže od stotinu godina obilježava u 180 zemalja svijeta.

Budući da svake godine (prvog petka u ožujku) kršćanke različitih denominacija mole molitvu iz druge zemlje, u franjevačkoj crkvi sv. Križa okupile su se katolkinje, pravoslavke, kršćanke iz evanđeoske crkve, Baptističke, Adventističke i Reformirane crkve kako bi molitvom iz Paragvaja „Ujedinjeni u šatoru Božjem", koju je za ovu prigodu napisao Nacionalni odbor Svjetskog molitvenog dana iz Paragvaja, proslavile zajednički Molitveni dan žena.

Pozdravom „Mir i dobro" kršćankama je dobrodošlicu uputio o. Željko Paurić, gvardijan franjevačkog samostana, kazavši kako je okupljanje znak solidarnosti i zajedništva unatoč različitostima. Lidija Obad, u ime Ekumenskog odbora za Svjetski molitveni dan u Osijeku, objasnila je kako čipka kojom su se simbolično ukrasile moliteljice predstavlja jedinstvo u različitosti jer istkana od jedne niti nudi raskoš uzoraka, a kao simbol jedinstva Paragvajski odbor je izabrao ručni rad manduti čipku. U molitvenom programu fotografijama je prikazan Paragvaj, zemlja na južnoameričkom kontinentu, menonitska zajednica kršćana u zemlji gdje većinu čine katolici, težački život žena koje se bore s nepismenošću i siromaštvom.

<< arhiva