23-02-2007

IZVEDENA DJELA FRANCUSKIH BAROKNIH AUTORA

Stotinu i deseta godišnjica od osnutka Cercle Français d'Osijek, odnosno Društva za kulturnu suradnju, čiji je osnovni cilj razvoj i unaprijeđivanje kulturnih veza ponajprije između Hrvatske i Francuske, ali i ostalih frankofonskih zemalja, bio je povod organiziranja sjajnoga koncerta 23. veljače (petak) u osječkoj franjevačkoj crkvi Sv. križa.

Održan je pod posve prikladnim nazivom "Kraljevski koncert", a nastupio je Hrvatski barokni ansambl. Predstavljena je glazba pet respektabilnih, dakako, francuskih baroknih skladatelja. U prvome dijelu bili su to Couperin, Boismortier i Rameau, a u drugome uz Couperinea izvedene su skladbe i Lullya i Monteclaira.

Vrijedno je istaknuti kako se Hrvatski barokni ansambl jedini u Hrvatskoj specijalizirao baš za baroknu glazbu, a izvrsnim dojmovima i tom prigodom kao, doduše, i uvijek do sada, budući da ti mladi umjetnici mnogo pažnje posvećuju autentičnoj interpretaciji, svakako su pridonijela originalna glazbala, odnosno njihove vjerne replike. Program je, pripomenuo je prof. Krešimir Has, premijerno izveden u Osijeku, tako da je uz lijepu obljetnicu Društva kojemu je promicanje kulture u samome vrhu već duže od stoljeća, taj glazbeni događaj imao još veći značaj za što su se na kraju mnogobrojni slušatelji znali zahvaliti osječkim franjevcima, kao domaćinima, slavljeniku - francuskome društvu, ali i svima koji podupiru i pomažu njihov rad – poglavarstvima Grada i Županije, Francuskome institutu iz Zagreba i ambasadi Republike Francuske.

Prema riječima Krešimira Hasa izgradnja crkve Sv. križa u Tvrđi dovršena je tridesetih godina 18. stoljeća, dakle u vrijeme kad je nastajala glazba izvođena u petak, tako su se i tome pogledu lijepo ispreplele kulturno-povijesne okolnosti, no pripomenuo je, riječ je o glazbi što se vrlo rijetko izvodi u Hrvatskoj. Na pitanje zašto, odgovorio je kako je razlog u kroničnome nedostatku glazbenika koji se kontinuirano bave baroknom glazbom. Moglo se čuti, između ostaloga, da su upravo francuski barokni kompozitori stvorili najprofinjeniju glazbu toga vremena, jer je vrlo specifična u izražajnome smislu, odnosno obiluje interpretativnim finesama. Zato je, poučio je prof. Has, francusku baroknu glazbu najizazovnije izvoditi i u tehničkome i u interpretativnome pogledu, a nije pretjerano zaključiti kako je Hrvatski barokni ansambl to posvjedočio na najbolji mogući način do sada već mnogo puta u Osijeku, ali i izvan hrvatskih granica. Riječ je, naime, o vrhunskim glazbenicima, dobro poznatim europskoj javnosti. S istim programom Hrvatski barokni ansambl, čiji se članovi vole nazvati i putujućim glazbenicima, nastupio je u subotu (24. veljače) i u belomanastirskoj kinodvorani, u kojoj se, kaže prof. Has prilično dobro osjećaju jer je akustična.

Na pitanje što Cercle Français d'Osijek sprema u 111. godini, gospođa Ljiljana Majstorović, predsjednica, odgovorila je da nastavljaju s kulturnom djelatnošću. Tako se od najstarije hrvatske frankofonske udruge mogu očekivati mnogobrojni koncerti klasične i suvremene glazbe, predavanja, izložbe, literarne večeri, jezične radionice ... Mjesta održavanja su adresa gdje Cercle stanuje, a riječ je prostoru u Europske avenije 110 i, uz zahvalu za dosadašnju dobru suradnju predsjednica je spomenula, osječke franjevce na čelu s paterom Željkom Paurićem, koji su im uvijek svesrdno priskakali u pomoć otvarajući vrata svoje crkve i samostana.

<< arhiva