19-02-2007

RUNOVIĆANI SE TRADICIONALNO OKUPILI U NAŠOJ CRKVI

Runovići su malo mjesto u Dalmatinskoj zagori s približno 3.000 stanovnika koje je tijekom proteklih nekoliko desetljeća upisalo rekorde prema broju svojih iseljenika. Jedna od domaćih pečalbarskih destinacija Runovićana bila je Slavonija i Baranja, posebice tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Runovićani su i danas u Osijeku izuzetno aktivni preko svoje Udruge Runovićana i njihovih prijatelja, a zajedno su u petak navečer u Studentskom centru, trinaesti put, proslavili svoj dugogodišnji rad u duhu i običajima iz Imotske krajine.

Predsjednik Udruge Runovićana u Osijeku Ivan Škoro istaknuo je kako okupljenih 400 uzvanika na svečanoj večeri i zabavi uz šibensku klapu Bonaca predstavlja osnovnu bazu iseljeničke populacije Runovićana u Slavoniji. Naravno, iz rodnoga kraja i ovaj su put stigli brojni gosti.

- Uvijek nam je drago izdvojiti našeg župnika iz Runovića, fra Mladena Prolića, koji je u crkvi sv. Ante u Tvrđi služio svetu misu prije našeg okupljanja na svečanoj večeri. Naši su susreti u Osijeku uvijek nabijeni emocijama, ali i s mnogo zabave. Tako će večeras uz klapske i druge pjesme, biti i nekoliko atraktivnih zabavnih sadržaja. Primjerice, pjevat će se gange i zaigrati pokoja partija “šijavice”. Prepoznatljivi su to elementi iz runovićkog kraja koje na ovaj način otimamo zaboravu - ispričao je Ivan Škoro, inače stric popularnog domaćeg pjevača Miroslava Škore.

Dokaz radišnosti i uspješnosti Runovićana je i pregršt vrlo vrijednih nagrada koje su najsretnijima i najspretnijima dodijeljene tijekom zabave koja je potrajala do sitnih jutarnjih sati. Neki su tako s večere otišli bogatiji za prijenosno računalo, a neki i za sedmodnevno ljetovanje od kojih je jedno na Zlatnom ratu na otoku Braču. Zabavna je večer bila oplemenjena i izložbom akademskog slikara Ante Ljubičića-Cara, rodom iz Runovića.

- Kontakt između Runovićana u Osijeku s rodnim krajem vrlo je intenzivan. Preko Udruge pomažemo u stipendiranju studenata iz Runovića, a gotovo svi smo obnovili stare obiteljske kuće u svom matičnom mjestu. Prema našim podacima, oko 1.000 Runovićana nalazi se u Osijeku i široj okolici - zaključio je Ivan Škoro.

<< arhiva