17-02-2007

PUTOPIS KISTOM MIRJANE ŠESTAN KROZ FRANCUSKU

U prostorijama sugestivne galerije franjevačkog samostana u Tvrđi otvorena je izložba slika riječke autorice Mirjane Šestan. Izložba je plod suradnje i kulturne razmjene osječkog i riječkog Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva.

Postav pejzaža pod nazivom Kistom kroz Francusku otvorila je predsjednica osječkog Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva Ljiljana Majstorović. Ona je naglasila da su osječko i riječko društvo oduvijek dobro surađivali te da je ovaj likovni postav samo jedan od mnogobrojnih kulturnih akcija Društva prijateljstva, a posebno je zahvalila osječkom franjevačkom samostanu što je ustupio prostorije svoje galerije. Osječko Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva najstarije je frankofonsko društvo u Hrvatskoj te ove godine obilježava 110. obljetnicu. Drago joj je što je autorica, u čijim se slikama osjeća dašak vjetra i sunčevih zraka što pruža nezaboravan doživljaj, odlučila i svojim slikama impresije podijeliti s drugima.

- Ovi su radovi plod brojnih putovanja raznim francuskim regijama i krajolicima. Krajolike sam prvo fotografirala, a potom sam tehnikom akrila na kartonu prenosila svoj doživljaj u obliku likovnog djela – rekla nam je Mirjana Šestan.

Na izložbi su predstavljena dva ciklusa pejzaža u impresionističkoj maniri na tragu Moneta. Forme su na slikama često samo naznačene skicoznim i pastoznim potezima, a kolorit je u oba ciklusa iznimno bogat. U prvome je ciklusu iz 2002. godine kolorit tamniji i zatvoreniji, a osnovni ugođaj nešto introvertiraniji. Drugi dio obilježavaju tipični impresionistički motivi i predjeli okupani titravom svjetlošću; zatim lopoči i mostići kao svojevrsni hommage lideru francuskog impresionizma Monetu, a boje su na njima blistave i smjelije te predstavljaju svojevrsno slavljenje života. Iako iznimno voli putovati te je obišla gotovo cijelu Italiju i Francusku, zanimljivo je da je ovo Mirjani Šestan prvi posjet Osijeku i Slavoniji uopće. Drago joj je što je dobila poziv Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva da izlaže u Osijeku i posjeti ovaj grad koji, tvrdi, ima jako bogatu dalju i bližu povijest. Iako je Mirjana Šestan po struci ekonomistica, aktivno se slikarstvom bavi već petnaestak godina. Predsjednica je riječkog likovnog društva Kozala, a dosada je samostalno izlagala po Kvarneru i Istri. Otvorenje izložbe svojim su glazbenim nastupom uljepšali zagrebački umjetnik Miloš Lalošević te šansonijer Donat Orlić.

<< arhiva