03-02-2007

SUSRET UMJETNIKA U NAŠEM SAMOSTANU

Otvorenjem izložbe, što je postavio Marko Živković uz pomoć Juraja Kosa, 3. veljače u galeriji franjevačkoga samostana započeo je radno-rekreativo-duhovni susret osječkih umjetnika različitih profila. Povod je bio blagdan Svijećnice. Riječ je o obnovljenome događaju, što je prema uzorima u svijetu, u Osijeku prije desetak godina inicirao fra Budimir Cvitković, no prekinut je njegovim premještajem.

Animator okupljanja u čijem središtu je bio umjetnik i njegovo djelo, osmislio je fra Zvonko Miličić, prof. povijesti umjetnosti iz Visokoga. Nakon otvorenja izložbe održao je, naime, dva predavanja i predvodio je misno slavlje.

Prvu temu činila su dva dijela. Bilo je riječi o ljudskim tragovima kao umjetničkim znakovima te o umjetničkim djelima u službi veličanja Boga i štovanja svetaca. U drugome predavanju, gost iz Visokoga osvrnuo se na usklađivanje onoga što propisuje Crkva kad govori o gradnji i ukrašavanju svetih mjesta te o umjetničkoj slobodi, koja, kako je istaknuo, zna onemogućiti vjerniku doživljaj duhovnoga osjećaja. Govorom o osječkome franjevačkome samostanu kao svojevrsnome stvaralačkome izazovu, prof. Miličić završio je i drugo predavanje, a u propovijedi se osvrnuo na oblike čovjekove nazočnosti u svijetu i na čežnju za Kristom.

- Teško je razumjeti čovjeka bez umjetnosti, bez kulture, prošlosti i sadržaja. Rado se nalazimo u pojedinim slikama naše prošlosti, u spomenicima ju veličamo, stječemo novu snagu za budućnost i crpimo duhovnu okrepu, jer onaj koji shvati i doživi umjetnost se na jedan način približava Bogu - koji je ljepota, dobrota i istina. Svaki se umjetnik na svoj način, zato, pokušava bar donekle približiti u svojim umjetničkim ostvarenjima toj ljepoti. Zato ćemo ovom prigodom zajednički promišljati o vrijednosti umjetnosti, kako bi našla mjesto i korijen u našoj duši i da to bude poticaj približavanju Bogu, jer jednom je rečeno da onaj koji glazbeno stvara dvostruko moli, a da li to možemo reći i za slikara – ostavit ću vam na razmišljanje kazao je pater Zvonko Miličić kod otvorenja izložbe, što će se moći pogledati sljedećih tjedan dana 10-12 i 16-18 sati.

Prema riječima fra Željka Paurića, osječkoga gvardijana subotnji susret umjetnika izvrsno se uklopio i u obilježavanje 800. obljetnice franjevačkoga reda. Odnosno, razložio je, riječ je o svjetskome franjevačkome jubileju, čije je proslavljanje započelo prošle godine, a svoj vrhunac imat će 2009. Kroz to vrijeme cilj je, između ostaloga, što više učiniti na promicanju franjevaštva i izvan zidova crkvi i samostana. Lako je, međutim, zaključiti da osječki franjevci upravo to i čine već duže vrijeme, a tri ambiciozna ovogodišnja projekta će u tome još više pripomoći. Riječ je, naime, o ovojesenjoj proslavi 300 godina od kako su u Osijeku franjevci utemeljili filozofski fakultet, koji je označio početak života sveučilišta grada uz Dravu, u planu je još jedan Krist-fest (18.-20. svibnja) koji će biti u znaku Franjinoga reda i treći u nizu je veliki glazbeni projekt u aranžmanu osječkoga HNK u suradnji s kompozitorom iz Italije. Riječ je o glazbenome djelu "Sveti Franjo i sveta Klara", što će orkestar HNK izvesti u Osijeku, Njemačkoj i Italiji u Bazilici sv. Franje u Asizu.

<< arhiva