29-12-2006

BOŽIĆNA VEČER UZ FRANCUSKU GLAZBU I POEZIJU

U organizaciji Cercle Française d' Osijek i Družbe osječkih Franjevaca, 29. prosinca 2006. god. je u Franjevačkoj crkvi sv. Križa održan glazbeno poetski koncert pod nazivnikom «ARS GALLICA» koji prezentira francusku kulturu i umjetnost.

Nazočni auditorij slušateljstva koji su ispunili crkvu sv. Križa u osječkoj Tvrđi, pozdravila je gospođa Ljiljana Majstorović – predsjednica Cercle Française d' Osijek. Na koncertu su izvođena klavirska i orguljska djela francuskih skladatelja baroka, klasike, romantike i impresionizma, te poetsko prozni recital djela francuskih pisaca.

Klavirske i orguljske skladbe izvodio je gost iz Zagreba mo. Miloš Lalošević, renomirani hrvatski orguljaš i pijanist, a poetsko-prozna djela recitirali su na francuskom jeziku. i hrvatskom prijevodu Slobodan Bartulović i Ivan Štefanac – članovi Cercle Française d' Osijek. Ljepota francuske kulture i umjetnosti, prezentirana je na ovom koncertu sjajnim odabirom vrhunskih ostvarenja. Iz rasporeda programa osobito treba istaći – na glazbenom planu djela: Jacqoues Duphly-a, Jean François Dandrieu-a, César Auguste Franck-a i Erik Satia, - a na književnom planu poeziju: Bergerettes, Edith Piaf i Paul Verlaine-a, s kojima je na koncertu ostvarena atraktivna simbioza na planu francuske glazbe i književnosti.

Na “bis” dodate skladbe Françoisa Couperina „le Grand“, Frederyc Chopin-a, Franz Liszt-a i dr., koje su bile okrunjene slijedom misli francuskih velikana, potvrda su izvrsnog uspijeha ovog koncerta, kojim je istodobno obilježena i 110 obljetnica djelovanja Cercle Française d’ Osijek.

<< arhiva