17-12-2006

RIMSKA MISA I IGROKAZ FRAME

U našem samostanu treća nedjelja Došašća bila je bogata sadržajima. U 17:00 h započelo je katoličko Božićno spremanje – sveta ispovijed, u 18:00 h sveta misa, koju je kao i prethodna dva dana duhovne obnove vodio prof. Ivica Raguž. Ova misa se isticala po dvije stvari. Prva je bila pjevanje gregorijanskih korala na latinskom jeziku.

Druga stvar je crkva u mraku, svjetlost su pružale jedino svijeće na oltaru, uz propovjedaonicu i uz prolaz između klupa. Ovakvom misom htjelo se dočarati ono iščekivanje, koje kršćani u Došašću proživljavaju – čekanje Krista, Svjetlosti svijeta.

Profesor Raguž nas je u propovijedi podsjetio da se treća nedjelja Došašća naziva Radujte se, ta se radost uvijek mora vidjeti na nama, zbog nade koju imamo u Kristu. Nakon mise i radosti u duhu, prešli smo na svjetovniju radost – Božićni igrokaz Frame. Već tradicionalno franjevačka mladež daruje vjernicima, koji se okupljaju u našoj crkvi, božićni dar u obliku igrokaza ili koncerta. Sudjelovalo je 20-tak framaša, od kojih je pola glumilo, a svi zajedno smo pjevali. Ove godine smo prilagodili igrokaz Lade Martinac Kralj "Anđeli imaju krila, zar ne?". Tema je bila pjesma za "šefov" rođendan, također tradicionalno Betlehemska sveta noć. Između scena pjevali smo i druge prigodne božićne pjesme. Na naše veliko zadovoljstvo crkva je bila puna. Nakon igrokaza smo u druženju s publikom u samostanu podijelili dojmove, sendviče i sok. I ove godine su nam pomogli kostimi posuđeni u HNK Osijek, posebna hvala g. Željku. Također zahvaljujemo mjesnom FSR-u i fra Željku na svoj potpori.

<< arhiva