15-12-2006

BOŽIĆNI KONCERT U SKLOPU ADVENTSKIH VEČERI

Mir i dobro, franjevačkim je pozdravom okupljenu publiku toplo pozdravio pater Željko Paurić, gvardijan Franjevačkog samostana u Osijeku. U sklopu adventskih večeri osječki franjevci sljedećih nekoliko dana, ususret Božiću, organiziraju bogat kulturni program, a prvi je na programu bio (u petak, 15. prosinca), koncert klasične glazbe, na kojem su nastupili Marijana Šokčević (mezzosporan), Marko Pletikosa (tenor) i Marina Pletikosa (klavir).

Želja je osječkih franjevaca svojim sugrađanima stvoriti ljepši ugođaj Božića, ali i “dublje prihvaćanje i životom usvajanje” duha Božića, kako je to naglasio pater Paurić. Tomu u prilog svakako ide i ovaj koncert na koji se odazvalo 60-ak Osječana, kojima magla i niske prosinačke temperature nisu bili “loš izgovor” za nedolazak na Božićni koncert.

Ugodne glazbene trenutke poželio je pater Paurić okupljenima, pozvavši ih da glasnim i toplim aplauzom dobrodošlice pozdrave i ohrabre ugledne glazbene goste. Tijekom 50-ak minuta koncerta, publika je mogla uživati u skladbama Scarlattija, Schuberta (nezaobilazna “Ave Maria”, u izvedbi Marka Pletikose), ali i Bacha, Bellinija, te prigodnih božićnih pjesama, poput “Kirie eleison”, “Veselje ti navješćujem”, “O, djetešce moje drago” te “Tri kralja jahahu” i “Tiha noć”. Publika nije štedjela dlanove te je nakon svake skladbe glasno “nagrađivala” glazbenike. Zanimljivo je da su glazbeni početci mezzosporanistice Marijane Šokčević (rođene u Gunji) te pijanistice Marine Pletikosa (rođene u Županji), vezani uz Osijek i osječku Glazbenu školu Franje Kuhača. Osim redovitoga i “obveznoga” glazbenoga obrazovanja, iza tih troje glazbenika stoji zavidan broj koncerata, ali i brojna usavršavanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, kao i brojne nagrade i priznanja struke (bilo da je riječ o natjecanjima ili glazbenim tribinama, radionicama i slično). Marijana Šokčević posljednjih se nekoliko godina afirmira kao solistica u brojnim operama u HNK Zagreb, Marko Pletikosa često nastupa kao solist u sklopu ciklusa koncerata zbora HRT-a, dok je Marina Pletikosa zaposlena na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i aktivno se, kao i njezini kolege, bavi koncertnom djelatnošću. Još je jedan u nizu cjelovečernjih koncerata u organizaciji osječkih franjevaca oduševio, relativno malobrojnu, no vjernu publiku ovakvih zbivanja, koja su vrlo redovita posljednjih nekoliko godina. Na taj način franjevci žele obogatiti kulturnu scenu grada, bilo da je riječ o glazbi, likovnosti ili književnosti.

<< arhiva