11-12-2006

ČETIRI DESTELJEĆA HODOČAŠĆA GOSPI OSJEČKOJ

Svečanom svetom misom 8. prosinca, što je predvodio dr. Đuro Hranić, pomoćni đakovački i srijemski biskup završeno je ovogodišnje hodočašće osječkih župa Gospi Osječkoj.

Posljednjega dana devetnice, na spomen svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevie Marije „jednoga od najsretnijih dana u povijesti svijeta kojim je“, razložio je fra Željko Paurić franjevački gvardijan i rektor crkve „započela povijest milosti“, hodočastili su župljani župe sv. Ćirila i Metoda sa župnikom Matom Gašparovićem i vlč. Krunoslavom Karasom, župnim vikarom.

- „Ovim euharistijskim slavljem slavimo ženu kojoj se u otajstvu začeća dogodilo ono što se nama događa kod sakramenta krsta. Bog je Djevicu, naime, oslobodio ljage istočnoga grijeha“, objasnio je biskup. „Gospa je osjećala snagu grijeha oko sebe, ali je ostala postojana i izabrala teži put vjernosti Isusu. Zato je ohrabrenje, zagovornica, zaštitnica i pomoćnica na našem životnom putu da ostanemo vjerni Kristu, poslanju i službi što nam je Bog povjerio, kako bismo preobražavali svijet da bude čestitiji, humaniji, solidarniji s više ljubavi i dobrote. A mijenjati ga počinjemo od svoje obitelji i radnoga mjesta, prema zauzetosti u društvenom, kulturnom, političkom i gospodarskom životu“ , poručio je mons. Hranić. Prema riječima fra Željka Paurića prosinačka hodočašća Gospi Osječkoj zaživjela su prije četrdesetak godina, zahvaljujući tadašnjima biskupu Stjepanu Bauerleinu i franjevačkome gvardijanu u Tvrđi pateru Marijanu Mikiću. Ovogodišnja devetnica počela je svečanom misom, što je predvodio fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u prisutnosti franjevačkih bogoslova iz Zagreba, a 1. prosinca je također prema tradiciji gradonačelnik na čelu delegacije Gradskoga poglavarstva donio cvijeće na oltar Gospe Osječke, potvrdivši odluku svojih predšasnika, koji su se izborili da Gospin kip ostane u Osijeku. Cijelo vrijeme propovijedao je fra Nikola Mate Roščić, franjevac konventualac iz Šibenika.

<< arhiva