02-12-2006

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PAŠKE ČIPKE

Osječki poklonici fotografskoga umijeća u prigodi su danas (u subotu, 2. prosinca) nazočiti otvorenju dviju izložbi našega sugrađanina, Osječanina Krešimira Lendića, koje će se održati u sklopu proslave Dana grada. Prva je od njih “Čipka hvarskih benediktinki”.

Važno je naglasiti da je Krešimir Lendić jedini fotograf koji je napravio sveobuhvatan pregled radova hvarskih benediktinki, koje ne komuniciraju s vanjskim svijetom, a svoje veličanstvene unikatne radove izrađuju posebnom tehnikom - od niti agave! Otvorenje izložbe održat će se u Franjevačkom samostanu s početkom u 10 sati. Izložbu će otvoriti članica Poglavarstva grada Osijeka, Mirjana Smoje.

Druga je izložba također tematikom vezana uz otok Hvar, a gradovi Osijek i Hvar organiziraju gostovanje Hvarana u Osijeku u povodu Dana grada. Autori multimedijalne izložbe naslovljene “Bokun Fora” su Ivo Vučetić i Krešimir Lendić. Izložba će, također, ugostiti Maju Jelušić i Anu Kolega, koje će predstaviti lirsku zbirku “Daj ne daj da”. Vesna Jelušić i Marita Rosso, članice hvarske udruge “Forske užonce”, pridonijet će, pak, stvaranju hvarskoga ugođaja radeći na izvornim hvarskim mirisima i predstavljanju tradicionalnih hvarskih kolača. No, to nije sve. Program uključuje i gostovanje klapa “Galešnik” i “Bodulke”, te dvoje predstavnika folklorne grupe “Šaltin”, koji će se predstaviti u tradicionalnoj hvarskoj nošnji. Uz domaćina, gradonačelnika Osijeka Antu Đapića, otvorenje izložbe svojom će nazočnošću uveličati i gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, predsjednica Turističke zajednice Hvar Vinkica Karković Colombo i član turističkog vijeća TZG-a Hvar Šime Fio. Zanimljivo je da su svoj dolazak na izložbu najavili i sami građani Hvara, koji u Osijek stižu organizirano - autobusom. Ova će izložba biti otvorena u gradskoj galeriji Waldinger u Tvrđi, a otvorenje je zakazano za 17 sati.

<< arhiva