16-11-2006

NAJAVLJENA NOVA KONCERTNA SEZONA

U povodu početka koncertne sezone barokne glazbe, koja se održava u franjevačkoj crkvi svetog Križa, fra Željko Paurić, gvardijan Franjevačkog samostana, naglasio je da se s početkom nove sezone koncerata suočavaju s istim financijskim problemima koji prijete opstojnosti jedinstvenih kulturnih događaja u Tvrđi.

- Naši koncerti su besplatni, a kako želimo ponuditi samo kvalitetne programe i dovoditi vrsne glazbenike, financijska sredstva pokušavamo nabaviti kroz redoviti natječaj iz proračuna Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te od drugih sponzora - trgovačkih društava i pojedinaca.

Ipak, najveći dio troškova snosimo sami. Molimo trgovačka društva i zaljubljenike u umjetnost neka pridonesu ovom kulturnom projektu kako bismo mogli sugrađanima pružati lijepe glazbene trenutke u franjevačkoj baroknoj crkvi - kaže pater Željko.

“Barokna glazba u baroknoj crkvi” naziv je ciklusa sastavljenog od osam koncerata klasične glazbe, a prvi je održan ovoga mjeseca. Za 15. prosinca najavljen je “Božićni koncert”, na kojem će nastupiti Marija Šokčević, Marko Pletikosa i Marina Pletikosa. Iduće, 2007. godine u siječnju očekuje se nastup Zagrebačkog baroknog trija (Renata Penezić, Branko Mihanović, Edmund Andler-Borić), u veljači Hrvatskog baroknog ansambla (Kraljevski koncert), u ožujku koncert uz blagdan sv. Josipa (Ana Butković, Tomislav M. Špoljar, Ivan Pernicki), travanj će biti u znaku Malog festivala čembala namijenjenog poglavito mlađoj publici, zatim je u svibnju planiran koncert pod nazivom “Violončelo i čembalo kroz barok Europe” (Krešimir Lazar i Krešimir Has), a za lipanj najavljen je nastup Baroknog ansambla iz Budimpešte kojim bi koncertna sezona 2006./2007. završila.

- Naši posjetitelji moći će u ovom, četvrtom zaredom godišnjem ciklusu lako uočiti umjetnički i organizacijski napredak koji se ogleda u sezonski planiranom koncertu. Slušati baroknu glazbu u autentičnom ambijentu, i to u izvedbi ansambala specijaliziranih za takvu vrstu glazbe, sigurno će biti jedan od posebnih umjetničkih doživljaja - kaže fra Željko Paurić.

koncertna sezona 2006./2007. >>>

<< arhiva