12-11-2006

TISUĆU MAĐARSKIH HODOČASNIKA KOD GOSPE OSJEČKE

«Veze između đakovačke i srijemske biskupije traju i sada kad dolazimo zajedničkoj Majci Mariji. Naslov Gospa Judska nam je zajednički. Ne samo po tome što je Gospin kip prije više od 300 godina došao u Osijek iz Mariagyuda, nego što su cijelo vrijeme naši vjernici hodočastili u Jud, a vi ste danas ovdje.

Čestitamo vam veliki jubilej, tisuću godina Pečuške biskupije», kazao je mons dr. Marin Srakić, dijecezanski biskup Đakovačke i srijemske biskupije, u dobrodošlici pečuškom biskupu Mihalyju Mayeru, mnoštvu svećenika, časnih sestara i tisući okupljenih vjernika iz Mađarske koji su u nedjelju hodočastili Gospi Osječkoj u franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi.

U povodu velikoga jubileja Katoličke crkve u Mađarskoj i biskup Marin istaknuo je kako je ovo hodočašće Gospi znak očuvanja katoličke vjere u dvjema biskupijama, zahvalivši na dolasku i zahvalnici pečuškoga biskupa, uz želje da pečuška biskupija doživi i drugi milenij postojanja uz povezanost s Isusom preko Gospe. «Zahvaljujem ocima franjevcima koji su Gospu Judsku ovdje udomili (1703.), a posebno pateru Željku koji je probudio pobožnost prema Gospi Osječkoj», kazao je mons. Dr. Srakić. O. Željko Paurić, rektor franjevačke crkve u Osijeku, zaželio je dobrodošlicu, kazavši: «U Osijek hodočasti tisuću vjernika za tisuću godina. Gospa vas rado prima. Gospa Judska i Gospa Osječka neka bdije nad našim životima.»

<< arhiva