11-11-2006

FSR ODRŽAO SKUPŠTINU PODRUČNOG BRATSTVA

U subotu, 11. studenog 2006. godine, u osječkoj Tvrđi održana je 12. skupština osječkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) Sv. Antuna Padovanskoga. Ova skupština bila je i izborna.

Okupilo se šezdesetak franjevačkih svjetovnjaka sa svojim duhovnim asistentima iz Belišća, Bučja, Đakova, Đurđenovca, Iloka, Ivankova, Našica, Novog Sada, Osijeka (kapucinska zajednica, župa Sv. Obitelji i Tvrđa), Požege, Sonta, Slavonskog Broda, Subotice ( iz Hrvatskog bratstva), Vinkovaca (Samostan Sv. Antuna i župa Bezgrešnog srca Marijina), Vukovara, Borova naselja, Frama Osijek.

Svetu misu predvodio je fra Kornelije Šojat, nacionalni duhovni asistent iz Zagreba, u suslavlju s duhovnim asistentima i domaćim gvardijanom fra Željkom Paurićem, koji je na početku slavlja pozdravio sudionike skupštine i izrazio radost zbog održavanja susreta i izborne skupštine. Na svetoj misi sudjelovali su i ostali vjernici, koji nisu članovi FSR-a, a žele saznati više o franjevačkom služenju u svijetu. Pjevanje je predvodio Franjo Janc uz pratnju gitarom i pjevačima FSR-a. Na euharistijskom slavlju sudjelovale su sestre iz Zagreba, međunarodna vijećnica Antica Nada Cepulić i nacionalna tajnica Irena Gantar.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je susret u dvorani franjevaca trećoredaca i prigodan domjenak. Radni dio skupštine nastavljen je u kapelici, gdje je gvardijan fra Željko Paurić pozdravio sve prisutne, upoznao franjevce svjetovnjake s prošlošću Tvrđe i brojnim događanjima, koncertima, izložbama, duhovnim obnovama, molitvenim udrugama…

Nakon njega je područni služitelj Milan Nikić pozdravio sve prisutne, posebno braću iz Zagreba, i zaželio im da se osjećaju kao kod kuće. Fra Kornelije dalje je nadodao da se oni u Osijeku osjećaju domaćinski i da su sretni pri svakom dolasku u grad na Dravi.

Nakon toga područni služitelj Milan Nikić iznio je kratko izvješće o proteklim trima godinama svojega mandata i predao vodstvo sestri Antici Nadi Cepulić, koja je započela izbore zazivom Duha Svetoga. Nakon pročitanih Konstitucija o izborima utvrdili smo brojno stanje te izabrali tajnika izbora kao i dva brojača glasova. Na skupštini je bilo 36 kandidata s pravom glasa, pa je natpolovična većina 19 glasova.

Za područnog služitelja, u prvom krugu, izabran je Milan Nikić. Maja Janc izabrana je u drugom krugu kao pomoćnica služitelja. Franjo Janc izabran je za tajnika. Ankica Šerić je za blagajnicu izabrana u prvom krugu. Ivanka Hodak za učiteljicu novaka izabrana je u drugom krugu. Područni vijećnici: Tatjana Noemy i Tomislav Dražić iz Novoga Sada, Ana Beer iz Osijeka, Blanka Kuhar iz Belišća i Ilija Gašić iz Slavonskoga Broda. Nacionalni vijećnici: Tomislav Dražić iz Novoga Sada, Ana Beer iz Osijeka, Ivanka Hodak iz Borova naselja, Maja Janc iz Osijeka i Blanka Kuhar iz Belišća.

Na završetku su izborne skupštine, fra Kornelije Šojat, nacionalni duhovni asistent, sestra Nada Cepulić, međunarodna vijećnica, i Irena Gantar, nacionalna tajnica, pregledali područnu administraciju i zatim smo svi zajedno otišli na objed u restoran Iktus, na obali rijeke Drave.

Ova izborna skupština osječkog područja treća je po redu na kojoj je bio prisutan fra Kornelije Zvonimir Šojat. Nakon svake izborne skupštine ručali bismo u Iktusu, a zatim bi uslijedila lagana šetnja uz prekrasnu rijeku Dravu. Kroz kratko vrijeme šetnje razgovaralo se o svemu i svačemu, budile su se uspomene iz djetinjstva, mladenački nestašluci, životne dogodovštine i još puno toga… Fra Kornelije je govorio da je bio najmlađi od šestero djece, no nije bio razmažen, kako to ljudi često znaju napomenuti. Njegovi roditelji, otac Ćiril i majka Irana, bili su praktični vjernici i članovi FSR-a u mjesnom bratstvu Zemun.

Odrastajući pored franjevačkog samostana i crkve, u samom djetinjstvu prihvatio je Božji poziv i odmah nakon osnovne škole uputio se u franjevačko sjemenište u Zagreb. Za svećenika je zaređen 2. veljače 1964. u Zagrebu. Obavljao je mnoge funkcije u raznim mjestima diljem naše domovine. Pored svih obveza, mi franjevci svjetovnjaci osjećali smo njegovu tihu i marljivu ljubav pri svakom susretu. Možemo slobodno reći da je bio zaljubljenik FSR-a.

Njegovo enciklopedijsko znanje često je dolazilo do izražaja pri našim susretima. Braća i sestre divili su se njegovoj naobrazbi i mudrosti, a on se na to samo smješkao i s ljubavlju te toplinom odgovarao na sve upite. Često je podsjećao braću i sestre da je sve dar Božji te da ništa nemamo naše, da se možemo dičiti.

Nakon subotnjega objeda imao je želju pogledati rijeku Dravu, gdje je napomenuo kako voli doći u ravnu Slavoniju i Osijek, grad pitome klime i predivnih ljudi, te je govorio s toliko ljubavi da sam imao osjećaj kako mu grad na Dravi preko rijeke Dunava spaja rodni Zemun sa Zagrebom.

Nitko od nas ni slutio nije, da su u Nebu velike pripreme za prihvat novoga člana i za proslavu njegovog nebeskog rođendana. Svemogući Bog, gospodar života i smrti, htio je da zadnji radni dan brata Kornelija bude u Osijeku, u našemu području. Zato je ova izborna skupština posebna, svaka šetnja uz rijeku Dravu u meni će obnoviti ove lijepe uspomene i potaknuti me da i ja činim tako. U nedjelju, 12. studenoga, za vrijeme svete mise sestrica smrt odvela je brata Kornelija dok se dvostruko moli pjevajući Slavu. Vjerujemo da je ušao u Radost svoga Gospodara i da mu je život ispunjen u potpunosti, pridružujući se nebeskoj Crkvi.

<< arhiva