26-10-2006

OBEĆAN POVRAT NAŠE ZGRADE U TVRĐI

Gradonačelnik Osijeka Anto Đapić primio je jučer u službeni posjet predstavnike Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Nakon sastanka je obznanjeno da će Grad Osijek vratiti provincijalu dio zgrada u Tvrđi koje su nekada bile u vlasništvu Franjevačkog samostana.

Prema riječima fra Matije Korena, zamjenika provincijala Franjevačke provincije, vraćeni prostori u Tvrđi bit će korišteni za smještaj polaznika franjevačkog sjemeništa koje se trenutno nalazi u Zagrebu.

«Oduvijek smo bili prisutni u Osijeku i prihvaćeni u narodu, što nam i jest primarna zadaća. Zadovoljni smo dogovorom s gradskom upravom i zahvaljujemo na povratu dijela imovine koja nam je oduzeta još u vrijeme Josipa II.», rekao je fra Matija Koren. Član Gradskog Poglavarstva Tone Papić pojasnio je o kojim se dijelovima Tvrđe radi s obzirom na činjenicu da se stari Franjevački samostan rasprostirao na zgrade u kojima trenutačno djeluju Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Muzej Slavonije i Državni arhiv. Riječ je o zgradi uz crkvu sv. Križa, dijelu koji trenutačno nije u funkciji, ali i još nekim prostorima koje moramo precizirati», zaključio je Papić.

<< arhiva