12-10-2006

KONCERT ANĐEOSKIH TONOVA NA HARFI

Koncert što je 12. listopada održala Claudia Antonelli u franjevačkoj crkvi Sv. križa u Tvrđi, može se opisati i kao anđeoskih šezdeset minuta. Riječ je o jedinstvenome glazbenom događaju, kakvih je unazad četiri sezone u toj prelijepoj staroj osječkoj crkvi, doduše, bilo obilje, ali ovaj je drugačiji i posebniji od svih dosadašnjih - jer bio je to koncert na harfi.

Zahvaljujući suradnji osječkih franjevaca i Gradskoga poglavarstva te Talijanskoga instituta za kulturu iz Zagreba, Osječanima je u četvrtak darovan prekrasan glazbeni ugođaj, a sad već poprilično bogat popis svakomjesečnih koncerata u crkvi Sv. Križa bogatiji je za još jedan nesvakidašnji događaj vezan uz instrument tako profinjen i samo naizgled krhke građe za koji međutim, kako se moglo čuti ne vlada baš prevelik interes. Gospođa Claudia Antonell je, naime, profesorica harfe u Rimu, a u klasi ima samo devet studenata.

Osječki nastup joj je jedan u nizu na turneji započetoj u Ljubljani, a nakon Osijeka slijedi Bugarska. Koncert je započeo i završio pljeskom, no lijep broj slušatelja nije štedio dlanove niti na kraju svake dionice, koje su se pretapale jedna u drugu. Kako je na početku objasnio pater Željko Paurić, rektor franjevačke crkve, harfa je obiteljsko glazbalo i ideja je što ju više približiti slušateljima. Tako je bilo i ovom prigodom i lako je bilo zaključiti iz izraza lica slušatelja da su se ugodno osjećali. Zato sve pohvale vrsnoj harfistici i organizatorima.

Zgodno je podsjetiti kako elegantna harfa ima 48 žica po kojima se prstima prebire i trza, posebno je uljepšala dane kralja Davida i postala tako jednom od njegovih glavnih oznaka. Stupivši u službu kralja Saula, David mu je, naime, po cijele dane svirkom smirivao živce, a u Svetom pismu ostalo je zapisano još i ovo: David i sav Izrael igrali su pred Bogom iz sve snage, pjevajući uza zvuke citara, harfa, bubnjeva, cimbala i truba. Otud je harfa postala i znakom napjeva u čast Božju uopće.

Harfistički koncert u četvrtak jedan je od čak tri listopadska u franjevačkoj crkvi. Prvi je održan 1. listopada, podsjetio je fra Željko Paurić i bio je to koncert barokne glazbe glazbenika iz Pečuha, a poslije ovoga slijede već u nedjelju (15. listopada) nakon večernje vise u 19.30 sati koncert i tribina prigodom dva i pol stoljeća od rođenja W.A. Mozarta. Voditeljica će biti prof. Laura Vadjon, u glazbenome dijelu nastupit će zagrebački trio, odnosno Laura Vadjon - violina, Natalia Anikeeva - viola i Krešimir Lazar - violončelo. S teološkoga motrišta o velikome skladatelju govorit će Ivica Raguž na temu "W. A. Mozart i kršćanska duhovnost", a s muzikološkoga o sakralnoj glazbi u opusu W.A Mozdarta Marijana Pintar iz Zagreba.

<< arhiva