05-10-2006

IZLOŽBA NA BLAGDAN SV. FRANJE NAKON TRODNEVNICE

Kako i dolikuje, za blagdan utemeljitelja franjevačkog reda sv. Franje Asiškoga naša se vjernička zajednica pripremala trodnevnicom. Trodnevnicu je vodio član našeg samostana p. Gracijan Biršić.

U predvečerje samog blagdana, 3. listopada u svim se franjevačkim crkvama svijeta jednim lijepim, posebno dojmljivim obredom slavi preminuće svetoga Franje Asiškoga. Ležeći u agoniji na goloj zemlji u crkvici Porciunkuli, Franjo je zapjevao: Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti i umro je pjevajući. Taj je jedinstveni događaj kroz mnoga stoljeća poticao vjernike na kršćansko shvaćanje smrti, ali i nadahnjivao liturgičare i umjetnike te su Franjinoj smrti dali izvanredan paraliturgijski odnosno glazbeni izražaj. Nešto od toga (para)liturgijskog bogatstva mi smo doživjeli u Obredu preminuća svetoga našega oca Franje u utorak navečer.

U srijedu, na sam blagdan svetoga Franje u našoj su crkvi bile svete mise u 9 i 18 sati. Večernju je svetu misu vodio i pod njom propovijedao velečasni Slavko Vranjković, župnik u Nuštru. Pod misom je pjevao mješoviti zbor župe svetog Josipa iz Josipovca. Poslije svete mise u galeriji franjevačkog samostana otvorena je izložba slika velečasnog Slavka Vranjkovića pod naslovom: U potrazi za nebom. Izložbu je otvorio sam slikar velečasni Slavko Vranjković - Sacerdos.

<< arhiva