30-09-2006

U POSJETU SAMOSTANIMA I CRKVAMA POŽEŠKE BISKUPIJE

Skupina 15-tak zaljubljenika u samostane i sakralnu arhitekturu pod vodstvom patera Željka Paurića krenula je na ovo zanimljivo i živopisno putovanje sunčane subote 30. rujna 2006. Kroz jutarnju molitvu, duhovnu poduku i informacije o franjevačkom samostanu u Cerniku koje smo dobili od patera Željka, putovanje do Cernika, glavnog odredišta našega putovanja je djelovalo vrlo kratko.

Cernik je rodno mjesto patera Željka gdje je smješten franjevački samostan, znamenitost cijeloga kraja. Barokni sklop franjevačkog samostana sa crkvom Sv. Petra u Cerniku smješten je u brežuljkastom predjelu na obroncima Psunja nedaleko od Nove Gradiške. Središnja vrijednost i zanimljivost samostana je arheološka zbirka nalazaka iz Svete zemlje koju je prikupio i na znanstvenoj razini muzeološki prezentirao pater Tomislav Vuk. Između ostalih brojnih zanimljivosti koje smo vidjeli u samostanu možemo izdvojiti lijepi klaustar-središnje samostansko dvorište, samostansku blagovaonicu-refektorij sa oslikanim svodom i vrijednim intarziranim vratima iz 1734. godine te izložene primjerke svetog Pisma na hebrejskom, grčkom, latinskom i hrvatskom jeziku kao i nekoliko vrijednih reprint izdanja. Crkva Sv. Petra s bogatim oltarom i ostalim baroknim interijerom te lijepim orguljama također je vrijedna za posjetiti. Okoliš ovoga zdanja čine samostanke livade, voćnjak i šuma s ovcama i jelenskom divljači, dijelom nekadašnjeg Zoo-vrta. Nakon razgledanja samostanskih zanimljivosti uz stručna objašnjenja, ljubaznošću gvardijana p. Josipa i Lidije sestre patera Željka osvježili smo se kavom i odličnim kolačima te nastavili naše putovanje prema crkvici Sv. Leonarda.

Crkva Sv. Leonarda izgrađena je na brežuljku iznad Cernika 1751. godine na mjestu okupljališta katoličkog puka u vrijeme turske okupacije gdje je tada postojala lipa i čudotvorni bunar - mjesto ozdravljenja bolesnih koji postoji još i danas. Nakon razdoblja potpune dotrajalosti 2002. godine crkva je obnovljena trudom i sredstvima franjevaca i vjernika.

Sa brežuljka s crkvom Sv. Leonarda pješke smo se ugodnom šetnjom spustili do sela i posjetili imanje obitelji Kovačević. Ovdje smo vidjeli stado simpatičnih magaraca kao i nekoliko vrlo lijepih konja te nakon ponovnog osvježenja zahvalili se domaćinima i krenuli prema Novoj Gradiški.

U Cerniku smo još zastali u kući kipara Josipa i Maria Bićanića gdje smo vidjeli niz vrlo osebujnih skulptura izrađenih u originalnoj tehnici obojanog drva visokog umjetničkog dometa (Mario Bićanić). Ručali smo u Novoj Gradiški u hotelu Tomislav, zanimljivoj rekonstrukciji nekadašnjega župnog ureda. Nakon ručka uz kratko zaustavljanje na Strmcu nastavili smo putovanje prema Požegi.

Stigavši u Požegu posjetili smo franjevački samostan sa crkvom Duha Svetoga koja potječe još iz davnog 13 stoljeća. Ovo je također veliko barokno zdanje sa središnjim atrijem, zanimljivom crkvom s tragovima prvobitne srednjevjekovne sakralne arhitekture kao i džamije također smještene u crkvi, naravno u vrijeme turske okupacije. Nakon zanimljivog izlaganja gvardijana i odmora uz kavu, zaputili smo se put Osijeka gdje smo stigli oko 19.00 sati te se prije rastanka naravno zahvalili pateru Željku na vrlo zanimljivu putovanju.

<< arhiva