1. listopada 2004.

OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOGA FRANJE

Za blagdan našeg osnivača i nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškoga pripremili smo se trodnevnicom koja je počela u petak 1. listopada večernjom svetom misom. Dan prije blagdana, odnosno u samo predvečerje blagdana, nakon svete mise imali smo tradicionalni obred odnosno paraliturgiju Preminuća sv. Franje. Na sam blagdan bila je pjevana sveta misa i propovijed u uobičajeno vrijeme.

 

U sve je dane bogoslužje bilo svečanije nego obično. U pohode nam je došao brat Stipe iz karmelskog samostana u Somboru. Jedan od braće Karmelićana iz Sombora dolazi svake godine za blagdan sv. Oca Franje. Tako nam Karmelićani zamjenjuju braću Dominikance.

U mjestima naime gdje su dominikanski i franjevački samostan, za blagdan sv. Franje braća dominikanci hodočaste u franjevačku crkvu i obratno: za blagdan sv. Dominika mi hodočastimo u crkvu braće Dominikanaca.

Na taj se način obnavlja legendarno prijateljstvo naših svetih osnivača.

Trodnevnicu je vodio i sve dane propovijedao p. Gracijan. On je propovijedao i na sam blagdan. Bogoslužje je tih dana bilo posebno pripravljeno, a osobito je lijep bio pohod crkve kako u dane trodnevnice tako i na sam blagdan. U sve dane trodnevnice, kao i na blagdan sv. Franje, bilo je u crkvi i više pjevanja. Pjevale su se pjesme u čast sv. Franji, osobito na paraliturgiji Preminuća i na Svečev blagdan. Upravo zadnjeg dana pjevala se poznata pjesma Ispred lica Svevišnjega, kojoj je tekst napisao Silvije Strahimir Kranjčević i glasovita Pjesma Brata Sunca kojoj je riječi sastavio sv. Franjo Asiški, dok je divan koralni napjev djelo franjevca Hrvatske franjevačke provincije p. Miroslava Grđana koji je izgubio život negdje na hrvatskom križnom putu 1945.

<< arhiva