30-07-2006

IZLET U CERNIK I POSJET POŽEGI

 

Suradnici franjevačke zajednice, laici i časne sestre, imali su priliku uživati u lijepom i sadržajima bogatom jednodnevnom izletu, koji je osmislio, vodio i darovao fra Željko Paurić, gvardijan. Posjet franjevačkom samostanu u Cerniku i razgledavanje Biblijsko-arheološkog muzeja bio je veliko biblijsko obogaćivanje za sve, a podsjećanje na prelijepe dane provedene u Svetoj zemlji onima, koji su već imali radost posjetiti Isusovu domovinu. Stručni vodič kroz ovaj jedinstveni muzej, ustanovljen i postavljen marom fra Tomislava Vuka, porfesora bibilijski znanosti u Jeruzalemu bio je p. Drago Radeljić.

Slijedio je posjet 2 kilometra udaljenoj novoobnovljenoj crkvi sv. Leonarda i gospodarstvu obitelji Kovačević u blizini starodrevne crkve. Tu su svi uživali u već pomalo zaboravljenoj, ali izvorno hrvatskoj idili, a posebno obogaćenje za djecu iz grada, sinove i kćeri Mate i Ružice Vlainić bio je «bliski susret» s domaći životinjama, konjima i magarcima…

   
 
   

Naravno, nije nedostajalo ni slavonske šljivovice, ni ostalih bogatstava slavonskog sela, danas ponuđenih kao "izvorni hrvatski proizvod" u sve popularnijem seoskom i eko, te etno turizmu.

Ručak u novogradiškom hotelu "Kralj Tomislav" bio je također dar obitelji Kovačević, vlasnika hotela. Tu su djevojčice i dječaci Vlainić iskoristili neočekivani susret s "hrvatskim nogometnim šarmerom i žonglerom" Ćirom Blaževićem, s kojim su se fotografirali, a on j obećao poslati i neke uspomene na dane kad su "hrvatski vatreni" "palili i žarili" po nogometnim stadionima svijeta. Slijedio je izlet u nekad popularno izletište Strmac i potom, na povratku u Osijek, franjevačkom samostanu u Požegi, gdje je o franjevačkoj ulozi u oslobođenju od Turaka zapadne Slavonije govorio fra Zlatko Papac.

Izlet je završio povratkom u Osijek upravo u vrijeme kad je oluja nad gradom već prošla i grad je bio samo – ugodno svjež. Svi sudionici izleta sa zahvalnošću nose uspomene na lijepo iskustvo i raduju se budućem radu i suradnji s osječkim franjevcima već slijedećih dana u pripremi "Dana Gospe Osječke".

<< arhiva