13-04-2006

ZVUCI HRVATSKOG BAROKNOG ANSAMBLA

Franjevački samostan ovim je koncertom još jednom potvrdio da je doista jedno od mjesta rasadnika kulture u Osijeku koji je odgojio svoju publiku. Franjevački samostan i crkva Sv. križa u Tvrđi u srijedu, 12. travnja, ugostili su Hrvatski barokni ansambl koji je izveo korizmeni koncert.

Realizaciju ovog značajnog koncerta, uz Franjevački samostan, pomogao je i Grad Osijek, a održan je u sklopu duhovne obnove zamišljene na drukčiji način, tj. da u ovom trodnevlju glazbeni i likovni poticaj imaju uskrsno obilježje.

Hrvatski barokni ansambl izveo je Koncert u f-molu za gudače skladatelja Francesca Durantea te Stabat Mater za sopran, alt, gudače i basso continuo slavnog talijanskog skladatelja Giovannija Battista Pergolesija. Nastupali su Laura Vadjon i Iva Tovunac, violine, Danko Burić, viola, Krešimir Lazar, violončelo, Helena Babić, kontrabas, i Krešimir Has, čembalo. Sjajnu izvedbu ovih glazbenika svojim glasovima upotpunile su izvanredne solistice Ivana Kladarin (sopran) i Helena Lucić (alt). Ovaj ansambl sastoji se isključivo od mladih glazbenika, već afirmiranih u izvedbi barokne glazbe, što se moglo osjetiti i tijekom ovog sjajnog koncerta. Violinistica Laura Vadjon umjetnička je voditeljica ansambla, koji je gostovao na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Franjevački samostan ovim je koncertom još jednom potvrdio da je doista jedno od mjesta rasadnika kulture u Osijeku koji je odgojio svoju publiku. Naime, publika je redovito na koncertima koje ovaj samostan organizira najmanje jednom mjesečno, a u nekim slučajevima poput ovog uskrsnog vremena, i po pet puta na mjesec. Ovaj put organizatori su doista priredili publici pravu glazbenu poslasticu darujući joj upravo tematski, korizmeni koncert u ovo preduskrsno vrijeme. Ove izvedbe talijanskih skladatelja Francesca Durantea i Giovannija Battiste Pergolesija upravo su skladane da se izvode u liturgiji za vrijeme korizme, tako da je osjećajni stil ovih djela slušatelje doista približio korizmi na najbolji mogući način. Ovo je jedan od koncerata na kojemu se organizatorima, kao i Gradu koji je potpomogao njegovu realizaciju, može samo čestitati.

<< arhiva