za Kristfest 2006.

EKUMENSKO POVJERENSTVO OSJEČKE REGIJE UGOSTILO POMOĆNIKA SAVJETNIKA U UREDU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

KRISTFEST se održava u Osijeku od 22. do 28. svibnja!

Glas Slavonije N.ŠPOLJARIĆ
Snimio: G.MITIĆ

 

- KRISTFEST 2006. je izuzetno dobar projekt, plemenita aktivnost i važna međunarodna manifestacija ekumenizma u Osijeku. Ratne rane polako zacjeljuju, a Slavonija ima ekumensku tradiciju staru tristotinjak godina od vremena oslobađanja od Turaka koja je dobila posebni kvalitet s biskupom Strossmayerom. Krist je glava Crkve i želi da kršćani budu jedno. Danas živimo u kršćanskom društvu, ali kršćani se itekako moraju boriti za promicanje svojih stajališta, kazao je dr. Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske za pitanja političkog sustava i kulture s vjerskim zajednicama, prilikom upoznavanja projekta “Međunarodnog ekumenskog festivala kršćanske kulture - KRISTFEST 2006.” u Franjevačkom samostanu u Tvrđi. Predstavljanje je bila prigoda za susret Lončarevića s novoosnovanim Vijećem ekumenskog povjerenstva osječke regije.
Naime, 10. siječnja 2006. godine na inicijativu Đakovačke i Srijemske biskupije osnovano je Ekumensko povjerenstvo za osječko-baranjsku regiju na čelu s pomoćnim biskupom đakovačkim i srijemskim dr. Đurom Hranićem, te su prošlotjednom susretu s Lončarevićem nazočili članovi Povjerenstva: o. Željko Paurić, predsjedatelj Organizacijskog odbora KRISTFEST i gvardijan Franjevačkog samostana - inicijator KRISTFEST-a, doc. dr. vlč. Antun Čečatka, iz biskupijskog Ureda za promicanje ekumenizma; Darko Turšić, tajnik Povjerenstva; Langh Endre, biskup Reformirane kršćanske Kalvinske crkve u Hrvatskoj; vlč. Pavo Vukovac, župnik župe Uzvišenja sv. Križa; Krešimir Šimić, propovjednik Evanđeoske crkve; mr. Luke Seamon, pastor Baptističke crkve; Ratimir Petrović, paroh Srpske pravoslavne opštine Osijek; Darko Turšić, župnik Reformirane crkve; te laici Mato Matas i Mihael Bago.
- KRISTFEST je održan prošle godine na visokom nivou na inicijativu Franjevačkog samostana, a ove godine po prvi puta bit će to zajednički projekt Ekumenskog povjerenstva u suradnji s inicijatorom, kaže Darko Turšić. Na susretu je predstavljen projekt manifestacije koja će biti održana u Osijeku od 22. do 28. svibnja. Upitan hoće li Predsjednik Republike prihvatiti pokroviteljstvo, ako mu bude ponuđeno, budući je lani pokrovitelj bio Sabor RH, Lončarević kaže: “Dođe li poziv bit će posebno razmotren. Nije običaj da predsjednik države daje potporu pojedinima, ali to ne znači da ne može doći, bude li pozvan u Osijek.”

<< arhiva