25. ožujka 2006.

TRODNEVNA PRIPRAVA PRED BLAGDAN BLAGOVIJESTI


Ovo je najstariji prikaz tog blagdana

U našoj crkvi nastojimo redovito svečanije slaviti marijanske blagdane. Razlog tomu je 300. godišnja prisutnost Gospinog kipa čijim je dolaskom u Osijek ova crkva postala središtem okupljanja Marijinih štovatelja iz bliže i dalje okolice. To je bio i razlog da su franjevci 1752. godine preuredili glavni oltar svetoga Križa da bi u sredinu oltara, u baroknu nišu, smjestili Gospin kip koji se do tada nalazio na jednom pokrajnjem oltaru.

Iz godine 1762. sačuvan je rukopis koji donosi kratku povijest i svjedočanstva o štovanju i zagovorima Gospe Judske, štovane u franjevačkoj crkvi u Osijeku. U tom istom rukopisu se na tri mjesta Blažena Djevica Marija naslovljuje kao OSJEČKA. Tako je ona "Potentissima Mater Essekensis – Premoćna Majka Osječka".

Štovanje Gospe Osječke potvrđuje i pismo papa Klementa XIV. kojim za Blagovijest podjeljuje potpuni oprost za sve proštenjare Gospe Osječke. Njegovo pismo nosi datum 28. siječnja 1772. godine. To je potaknulo franjevce da na blagdan Blagovijesti štuju i časte Gospu pod nazivom Gospa Osječka. Zato smo se i ove godine za blagdan Blagovijsti pripremili trodnevnicom. Prva dva dana svetu misu i propovijed imao je p. Gracijan Biršić a trećeg dana i na sam blagdan navečer svečanu misu je vodio i propovijedao fra Zvonko Miličić, profesor iz Visokog. Trodnevnica je bila dobro posjećena. Na Blagovijest smo nakon mise imali i euharistijsko klanjanje.

<< arhiva