28. veljače 2006.

OSJEČKI FRANJEVCI IMAJU NOVU INTERNET STRANICU

Osječki franjevci prisutni su u internetskoj mreži sa svojom stranicom već dvije godine na www.franjevci.com, a od 25.2.2005. je redizajnirana, pa je još privlačnija. Može se reći kako je to odgovor na  suvremene načine komuniciranja, ali i znak otvorenosti za novo, što je uvijek bilo svojstveno franjevačkome duhu, bliskome narodu. Vizualni identitet vezan je uz nijanse tradicionalno prepoznatljive smeđe boje.

Iako je tu predstavljena manja zajednica, mnoštvo dobro raspoređenih sadržaja pokazuje veliko blago prošlosti i vrlo živu i aktivnu crkvu. Sve bi ovo bilo nemoguće i zamisliti bez poticaja o. Željka Paurića, gvardijana franjevačkog samostana u Osijeku i rektora crkve Sv. Križa. On je i ovim projektom, naime, pokazao vrlo veliku zauzetost na kulturnome području u društvenim događanjima grada Osijeka.

Sadržaji stranice podijeljeni su u dva dijela: povijesno-informativni i pastoralno-aktualni. U prvome nalaze se informacije o povijesti samostana i crkve Sv. Križa. Ponuđeni su podaci o istaknutim franjevcima, koji su tu djelovali kao i o njihovim ostvarenjima. Osim prošlosti, ovdje se nude informacije i o sadašnjim aktivnostima bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i o Frama-i, mladima koji oživljuju franjevački duh. Osječki franjevci poznati su i po štovanju sv. Antuna, a napose Gospe Osječke. Dobro je pripomenuti kako štovanje Gospe Osječke – čuvarice grada - posebno obilježava duhovnost i prepoznatljivost te zajednice. Tu se mogu naći i dvije skladbe o Gospi Osječkoj, koje se mogu poslušati. Glazbeni dio upotpunjen je i melodijom poznate pjesme sv. Franje „Brat Sunce“, koja se može čuti u pozadini dok se pregledavaju sadržaji. Vrlo korisne informacije su i one o liturgijskim sadržajima, kojima obiluje duhovnost te zajednice, ali i vrlo korisna jedinstvena baza podataka svih linkova vjerskih stranica u Hrvatskoj, pomno razvrstanih radi lakšeg korištenja. Vrhunac toga dijela stranice je sveobuhvatan izvor fotografija (oko 500) svog bogatstva barokne crkve, samostana, Tvrđe i važnih događaja, što obilježavaju franjevački život u Osijeku.

Drugi dio nudi svakome posjetitelju uvijek aktualne sadržaje o pastoralnom i kulturnom životu ove franjevačke zajednice. Obilje vijesti svjedoči o živoj crkvenoj zajednici, posebno o kulturnome djelovanju obilježenom mnogobrojnim koncertima, izložbama, tribinama i seminarima. Ponuđene su i zanimljive povijesne crtice, redovito ažurirane, s tekstovima iz starih novinskih izdanja o zanimljivim događajima iz povijesti franjevaca u Osijeku. O duhovnosti se posebno vodila briga. Tako su tu redovito priređene meditacije nedjeljnih biblijskih tekstova i zbirka Franjevačkih molitvi, uz mogućnost i slanja molitvi. Na taj način omogućeno je svima, koji su u potrebi ili ne mogu doći osobno, da se zajednica moli za njihove potrebe. Uz to, uvijek je moguć dogovor za posjetu svećenika bolesnicima, jer p. Željko Paurić je već 20 godina dušobrižnik u osječkoj Kliničkoj bolnici.

Dobro je reći i kako je www.franjevci.com, vjerojatno jedina Internet stranica s vjerskim sadržajem na hrvatskom jeziku upotpunjena engleskim prijevodom. Sve to je svjedočanstvo kako je moguće na najbolji način u suradnji s onim što svijet nudi, poslužiti se na slavu Božju. Možda je ovo poziv i drugim crkvenim zajednicama da postanu životnije i očituju svoju vjeru u svjetskoj mreži – www.

<< arhiva