7. - 12. listopada 2004.

POSJET EUROPSKOM GRADU KULTURE LILLU

Grad Lille u francuskoj pokrajini Nord-Pas de Calais proglašen je gradom kulture za 2004. godinu uz talijanski grad partner Genovu. Prošle godine je taj naslov imao Graz u Austriji. Dobivanje naslova «grad kulture» pruža priliku da se taj grad istakne na kulturnom zemljovidu Europe, te da se osigura publicitet i koristi od turizma. Glavni moto "Lillea 2004" je "preobrazba" što govori o planovima tamošnjih upravnih vlasti.

 

Bit će to godina preobrazbe grada u kojoj će se moći uživati u više od dvije tisuće pojedinačnih događaja poput koncerata, festivala, izložbi i performansa te godina vizija novih umjetničkih formi i novog umijeća življenja. U vremenu od 7. do 12. listopada ove godine posjetila je grad Lile grupa od četrdesetak putnika iz Osijeka.

Bili su to ljudi različitih zanimanja, uglavnom iz kulture, društvenih ustanova nekih firmi. Među njima je bio i p. Željko, gvardijan franjevačkog samostana. Putovanje je organiziralo Gradsko poglavarstvo kao stručno putovanje za one koji su dali svoj doprinos u realizaciji Osječkog ljeta kulture 2004. Uz sve lijepo što se na tom putovanju moglo vidjeti i doživjeti bila je to prigoda za međusobno upoznavanje i druženje što je dodatno ovo putovanje učinilo lijepim i ugodnim. Zato će se ovo putovanje dugo pamtiti.

<< arhiva