25. veljače 2006.

PORTRETI IVANA PAVLA II U HRVATSKOM SLIKARSTVU

Na poticaj udruge Hrvatska dijaspora (HD) koja od 2002. promiče izvornu hrvatsku kulturu svojim manjinama i sunarodnjacima u svijetu, organizirana je i ova izložba portreta Svetog Oca Ivana Pavla II. Namjera je organizatora da izložba bude postavljena u svim gradovima koje je Papa posjetio u Hrvatskoj: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu i Zadru.

Izložba u Osijek dolazi u organizaciji Gradskog poglavarstva iz Vojnog ordinarijata u Zagrebu, a nakon Hrvatske bit će postavljena u Poljskoj. Osječani izložbu mogu vidjeti u Galeriji Franjevačkog samostana u Tvrđi. Na otvorenju 25. veljače 2006. u subotu u 12 sati nastupio je na violini mladi Gorana Šimonjija, učenik Glazbene škole Osijek.

Gospa Osječka je, naime, višestruka poveznica s Papom Ivanom Pavlom II grada na Dravi i franjevaca koji ovdje žive i rade i već stoljećima se brinu, između ostaloga, i za kulturni život. Početkom 1994. Papa je u jednoj audijenciji u Vatikanu blagoslovio krune za kip Gospe Osječke i djeteta Isusa, koji se više od 300 godina nalaze na glavnome oltaru naše crkve. Iste godine nuncij svete stolice mons. Giulio Einaudi u našoj crkvi svečano je okrunio kip Gospe i Djeteta Isusa, a kao vrhunac svega Osječani i osječki franjevci darovali su svetome ocu prigodom njegova posjeta Osijeku medalju s likom Gospe Osječke koja je i izložena na izložbi, podsjetio je gvardijan Franjevačkog samostana, pater Željko Paurić kao domaćin izložbe u pozdravnom govoru.. Zatim se ispred udruge HD obratio Ivica Jurjević govoreći o nastanku ovog projekta kojim HD želi razviti put portreta kao discipline koja daje rezultate koje lako ne zaboravljamo. Istaknuo je da je Ivan Pavao II ostao hrvatskom narodu u neizbrisivom pamćenju. Nakon njega u osvrtu autora postava prof. Grgura Marka Ivanokovića mogli smo shvatiti osobitost oslikavanja ovako velike osobnosti, gdje je ruka slušala srce i stvorila vrhunska ostvarenja u ograničenom vremenu kako bi bila prikazana punina u djelima. Put do detalja, bilo da se radilo o tehnici ulja, tempere, olovke u različitim tehnikama i materijalima pokušao je dokučiti veličinu pape Velikoga u portretima: Turkalja, Vejzovića, Njerša, Pije Pađen i ostalih. Izložbu je otvorila članica Poglavarstva, prof. Mirjana Smoje u pratnji članova Poglavarstva na čelu sa predsjednikom Gradskog vijeća Branimirom Glavašem.

<< arhiva