24. veljače 2006.

ROBERT ARBANAS NASTUPIO NA BAJANU

Instrument nazvan „bajan“ predstavljen početkom 20. stoljeća u St. Petersburgu u obliku četveroredne harmonike koja je nešto kasnije u Beču patentirana i nazvana harmonika.

Bajan je sličan harmonici po načinu stvaranja zvuka vibriranjem piskova unutar instrumenta, međutim s većim je brojem piskova što omogućuje drukčiju kvalitetu zvuka i znatno veći raspon tonova od klasične harmonike. Vanjski izgled je prepoznatljiv po tome što nema tipke kao piano već dugmad. Sve zajedno ovo kompleksno glazbalo sastavljeno je od skoro 10000 dijelova.

Robert Arbanas je bivši učenik glazbene škole Franjo Kuhač iz Osijeka. Bez obzira na formalnu profesionalnu orijentaciju i dnevni posao diplomiranog inženjera elektrotehnike, sviranje bajana smatra važnim poticajem za osobni intelektualni napredak i duhovni razvitak. Trenutno se usavršava u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom profesorice Ivane Vaumpotić-Levak. Izveo je djela Bacha, Vivaldija, Ivanova, Gribkova, Schenderjowa i Rossinija. Na koncertu je bilo mnogo zainteresiranih da vide i čuju ovako nesvakidašnji instrument, a posebice u izvedbi klasičnih dijela u sakralnom prostoru.

<< arhiva