15. veljače 2006.

POČELE TRIBINE POSVEĆENE KRŠĆANSKOJ MUDROSTI

Pod naslovom „U čistilištu svi ćemo biti mistici“ 15. veljače u franjevačkoj crkvi u Osijeku započeo je niz duhovno-teoloških tribina voditelja dr. Ivice Raguža, porf. dogmatike na Teološkom fakultetu u Đakovu. Ovi večernji susreti odvijati će se u okviru naziva "Vesperae Sapientiae Christianae".

Kršćanska mudrost o kojoj će se govoriti u raznim vidovima kroz niz večernjih susreta sadržana je u mudrosti križa, stoga je nakon trogodišnjih tribina u crkvi sv. Križa u Đakovu odabir za Osječane logički pao na franjevačku crkvu sv. Križa.

Istaknuto je u uvodnom izlaganju da su današnjem vremenu potrebni mudri znanstvenici i intelektualci. To su ljudi koji spajaju duhovnost s razumom. Tema prve tribine je bilo „čistilište“ koje je polako napustilo govor unutar Crkve i otišlo u zaborav, nakon što je znatno utjecalo na zapadnu kulturu. Napose pojavom protestantizma koje je opravdano nijekalo sumnju u dojam da se sami otkupljujemo, spašavamo, što nije bit toga nauka. Čistilištem se htjelo izbjeći dualističku sliku stvarnosti i razdvajanje svega na dobro i zlo, što je danas najočitije vidljivo u holivudskim filmovima. Nauka o čistilištu želi reći da smo svi kao dobri i zli potrebni čišćenja, ne u nekom prostoru već u pročišćujućem susretu s Isusom gdje pred ljubavi nestaje zlo - istaknuo je dr. Raguž.

<< arhiva