18. siječnja 2005.

IZLOŽENI AKVARELI ANKICE KARAČIĆ

 

"Sjećanje na Dunav" je prva ovogodišnja izložba postavljena u galeriji osječkoga Franjevačkoga samostana. Prof. dr. Bogdan Mesinger i mr. Branka Balen otvorili su ju 18. siječnja, a riječ je o 14 akvarela Ankice Karačić, Iločanke, koja je zbog rata utočište morala potražiti u Njemačkoj, gdje je i ostala.

 

Izložbu će se, prema riječima patera Željka Paurića, gvardijana, moći pogledati do kraja mjeseca radnim danom 10-12 i 17-19 sati, no ukoliko ju netko želi obići i izvan toga vremena moći će to učiniti, samo bi bilo dobro prethodno najaviti dolazak, a osobito ako je riječ o grupi.

Izložbu čine vedute Iloka s prepoznatljivom vizurom franjevačkoga samostana i crkve Sv. Ivna Kapistranskoga, a tu su još slike mrtve prirode - tikvice, cvijeće, a osobito su upečatljivi makovi. Mr. Branka Balen skrenula je pozornost na dominaciju vedrih boja, što nedvosmisleno ukazuje kako životna kalvarija umjetnice nije zastrla njezino umjetničko izražavanje. Naprotiv, udahnula je svojim slikama, naglasila je mr. Balen, život i snagu.

Vizionarstvo kojim je Ankica Karačić obnovila vedute Iloka, izvanredne metafore rađanja sunca kao da se svijet rađa, likovna su i poetična apoteoza zavičaja, nostalgije i neuništivosti ljepote koju čovjek nosi sa sobom. Vjerujem da ćete osjetiti zanos, koji je unijela u svoje slike, kazao je na otvorenju izložbe dr. Mesinger. Izložbu je postavio Mato Batorović, ravnatelj muzeja Grada Iloka.

<< arhiva