27. i 28. siječnja 2005.

KANONSKA VIZITACIJA NAŠEG BRATSTVA

Kako se godine 2005. ima u našoj provinciji održati kapitul s izborom provincijala i provincijske uprave te novim razmještajem osoblja, prema odredbi redovničkog zakonodavstva provinciju pohađa izaslanik o. Generala. On obilazi sve kuće, sastaje se i razgovara sa svom braćom, priprema i vodi izbor provincijala i provincijske uprave te o svemu detaljno izvješćuje upravu franjevačkog reda u Rimu.

O. General je vizitatorom imenovao uglednog člana provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije u Hercegovini o. Jozu Vasilja. Njemu je naša provincijska uprava za tajnika odnosno pratitelja i vozača odredila našega o. Petra Kinderića iz Varaždina. Vizitator i tajnik stigli su k nama u Osijek (Tvrda) u četvrtak 27. siječnja poslije podne.

Vizitaciju odnosno razgovore s braćom o. Vizitator je započeo odmah idućega dana. Tijekom dana obredali su se kod njega na razgovor sva naša braća: gvardijan o. Željko, fra Alojzije i o. Gracijan. Istoga dana navečer o. Vizitator je predvodio večernju sv. misu u 18 sati i pod tom misom propovijedao. S njime su koncelebrirali njegov tajnik o. Petar Kinderić i domaći patri.

Za subotu je bio ugovoren susret s dijecezanskim biskupom u Đakovu. Vizitatora je i njegova tajnika u Đakovo odvezao gvardijan o. Željko. U rezidenciji đakovačkih biskupa primio ih je biskup domaćin Msgr Marin Srakić. On ih je najprije poveo na razgledavanje katedrale, pohodili su i kriptu s grobovima đakovačkih biskupa, zatim đakovačku Teologiju (koja će uskoro biti afilirana Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), a potom su s biskupima i profesorima teologije bili na ručku. Poslije ručka vratili su se u Osijek.

Tada je o. Vizitator izvršio kanonski pohod bratske zajednice Osijek-Jug koja s našom zajednicom tvori jedno samostansko bratstvo odnosno gvardijanat. Poslije večernjih misa - u našim crkvama u Tvrđi i na Jugu- bila je za sve nas večera u kući na Jugu, a poslije večere i završetak kanonskog pohoda Osijeku odnosno osječkom bratstvu.

Vizitator i njegov tajnik su prenoćili u samostanu u Tvrđi. Poslije nedjeljne svete mise u 7 sati, koju je vodio o. Željko u koncelebraciji s vizitatorom i tajnikom, naši su gosti otputovali za Vukovar gdje u ponedjeljak započinje kanonska vizitacija vukovarskog bratstva.

<< arhiva