23. listopada 2004.

MLADI PJEVAČI IZ BAČKE ODUŠEVILI OSJEČANE

Burnim pljeskom, što je nedvojbeno značilo da ih žele čuti i na "bis", Osječani su 23. listopada u ispunjenoj osječkoj franjevačkoj crkvi Uzvišenja sv. križa u Tvrđi ispratili mlade glazbenike iz Sv. Miletića i Sombora. Riječ je, naime, o djevojačkome zboru "Silvestar Hajnal" Muzičkoga društva "Musica Viva" s dirigenticom Maritom Topić te o Mješovitome komornome zboru "Vox Euterpes", na čelu s maestrom Milanom Radišićem.

 

Ugledni hrvatski umjetnik Miloš Lalošević, program je na svoj način upotpunio klavirskim i orguljaškim izvedbama. Tako je jednosatni, izvrsno osmišljen program koncerta, posvećen godišnjici smrti hrvatskoga skladatelja Marka Tajčevića, rođenoga u Osijeku i umrloga u Beogradu, bio isprepleten s čak 33 majstorski izvedene točke. Vrijedno je istaknuti kako se tom prigodom moglo čuti i pet Tajčevićevih preludija za klavir. Djevojke i mladići iz Bačke nastupivši u Osijeku, prvi puta su gostovali u jednom hrvatskome gradu i vrlo je vjerojatna uzvratna posjeta zbora grada na Dravi sličnih kvaliteta gostima iz Bačke, kaže u ime organizatora fra Željko Paurić, rektor franjevačke osječke crkve.

Među osobitosti ovolistopadskoga koncerta svakako treba istaknuti činjenicu, što su ugošćena čak dva pjevačka zbora, dok su do sada uglavnom bili zastupljeni instrumenti uz jedan vokal. Treba istaknuti i kako je riječ o jednome od najposjećenijih orguljaških koncerata od dosadašnjih 30, što osobito raduje.

<< arhiva