GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZA 2004.

Početkom godine je p. Provincijal obavio službeni posjet našem samostanu i našem Bratstvu (vizitacija)!

Bratstvo sačinjavamo mi u Tvrđi: p. Gracijan, fra Alojzije i p. Željko, te braća koja žive i rade u župi svete Obitelji: p. Zvonko Lutrović i p. Ivan Antunović. Braća ovog samostana su određena da budu na službu i pomoć prvenstveno onim vjernicima koji dolaze u našu crkvu i okupljaju se uz naš samostan. P. Željko je i službeni duhovnik u Kliničkoj bolnici Osijek.

Nije jednostavno sasvim kratko izreći sva događanja na duhovnom i materijalnom planu u protekloj godini. No pokušat ću barem sve natuknuti.

Naša liturgijska, euharistijska zajednica je živa a pokušava biti i aktivna. Evo za to nekoliko statističkih podataka:

Svetih pričesti je podijeljeno 30500

Propovijedi je održano 362

Bolesnika u kućama/stanovima posjećeno 25

Pružena duhovna pomoć drugim svećenicima 89

Nedjeljom smo imali dvije mise (9 i 18) a od 11. siječnja ove godine imamo i u 7 sati. Radnim je danom samo sveta misa u 18 sati a utorkom i u 8 sati. To je dan kada obavljamo prije mise pobožnost svetom Antunu.

Petkom molimo krunicu i namjenjujemo misu za bolesnike i druge potrebnike.

- Možete zamoliti da molimo na vaše nakane. Ako svaka nakana ne bude spomenuta ipak će se za sve moliti-

Subotom je nakon mise euharistijsko klanjanje (godina euharistije!)

Zadnjih nekoliko godina nastojimo posebno oživjeti pobožnost prema Gospi Osječkoj, Čuvarici Grada. Stoga smo više puta imali duhovne obnove različitih profila. Papinski nuncij je predvodio svečano euharistijsko slavlje na blagdan Blagovijesti. Održali smo u rujnu Dane Gospe Osječke. Imali smo pred Bezgrešnu hodočašća osječkih župa ovdje u svetište Gospe osječke.

Bilo je više hodočašća i kroz čitavu godinu. Tako su hodočastili: Karlovčani (autobus), iz Andrijevaca 120 vjernika, iz Samobora (Autobus), iz Kuševca 70 župnih suradnika od kojih je 30 tamburaša, iz Virovitica (3 autobusa), iz Salante/Mađarska (3 autobusa), iz Subotice (4 autobusa).

Bilo je malih hodočasnika. Tako su Gospu i svetog Antuna posjetila djeca iz jednog vrtića i nekoliko razreda osnovnih i srednjih škola.

Crkvu je kroz proteklu godinu posjetilo više tisuća organiziranih i pojedinačnih turista.

Trudili smo se napraviti nekoliko suvenira Gospe Osječke: medaljice, zastavice, razglednice, plakete…Najuspjeliji je za sada suvenir glinena replika medalje koju smo poklonili Papi prigodom njegova dolaska u Osijek.

Preko godine je uz svečano proslavljeni blagdan svetog Antuna za koji smo se pripremali pobožnostima 13 utoraka do njegovog blagdana i trodnevnicom, održano više trodnevnica i devetnica Gospi, svecima i sveticama.

U našem samostanu i crkvi su održane duhovne vježbe za članove FSRa. Jedan je brat postao punopravnim članom zajednice a dvoje ih je primljeno u novicijat. Zajednica redovito održava mjesečne skupštine a članovi su aktivni u svim poslovima oko crkve i samostana. Posebno njeguju zajedništvo s drugim zajednicama u gradu u regiji.

Održana je duhovna obnova za FRAMU. Primili su dva nova člana a 11 ih je obnovilo obećanja. Aktivni su ali još i nestašni. Tjedno se okupljaju na sastanke. Rado pjevaju. Organizirali su božićnu priredbu. Povremeno poduzimaju humanitarne akcije. Za blagdan svih Svetih su na groblju organizirali meditaciju, molitvu i pjesmu a posebno su posjetili grobove pokojnih franjevaca čija se grobnica nalazi na novogradskom groblju. Dobro su povezani sa svim zajednicama u provinciji a posebno s onima u našoj regiji.

Bio je jedan seminar za laike s temom OVISNOST I SUOVISNOST. Slični će se seminari održavati i slijeće godine u našem samostanu

Za crkveno liturgijsko pjevanje zaslužni su gospodična Ivka Kaurinović i gospodin Branko Lulić koji svatko na svoj način i u svojim mogućnostima nastoje pripraviti i animirati vjernike za liturgijsko pjevanje.

U našoj su crkvi i u prošloj godini povremeno obavljali liturgijska slavlja učenici isusovačke klasične gimnazije a i neke druge manje grupe. Svoj jubilarni-deseti godišnji susret održali su Runovičani koji žive u Osijeku i okolici. Gospodin Bogdan Malešivić je u crkvi imao promociju jedne svoje knjige.

Naš je samostan organizirao u Cerniku duhovne vježbe za medicinske sestre. Zatim smo organizirali hodočašće u Međugorje, u Asiz, u Padovu i na Trsat, nekoliko manjih putovanja u okolicu Osijeka i dva stručna putovanja u Cernik gdje se nalazi arheološko-biblijsko-muzejska izložba jedinstvena u Hrvatskoj.

Početkom je godine p. Gracijan napisao knjigu: o svetom Antunu Padovanskom – drukčije. Knjiga je do sada predstavljena u našoj crkvi, u Čakovcu i u Zagrebu. Prikladna je i za dnevno čitanje kao duhovno štivo.

U našoj se crkvi dva puta u protekloj godini održao Dan bolesnika za naš dekanat i to u veljači povodom Svjetskog dana bolesnika i u rujnu prigodom Dana Gospe Osječke.

Naša se zajednica uključuje u sve humanitarne akcije koje inicira ili organizira Hrvatski Caritas i tako nastoji pomoći najpotrebnijima upravo u određenom trenutku. Kao sljedbenici svetog Franje i štovatelji svetog Antuna posebno smo osjetljivi za prikupljanje male ali trajne pomoći kroz ustanovu «Kruh svetog Antuna» za naše svakodnevne siromahe Ova se akcija provodi kroz čitavu godinu. Najbolja je zahvala svetom Antunu za primljenu milost velikodušno darivati potrebnog brata.

Kulturna događanja

Svima je poznato da imamo dobre orgulje koje su prije par godina i posvema restaurirane i obnovljene. Imamo u crkvi i jedan ne baš najbolji klavir. Na katu samostana se nalazi naša Franjevačka galerija. Sve to je naše i vaše a spremni smo onima koji su zainteresirani omogućiti da se tim služe ako to žele i ako na taj način mogu dati svoj doprinos na području glazbene i likovne umjetnosti za dobro svih građana.

U crkvi ili preko ljeta u samostanskom dvorištu su se svaki mjesec održavali koncerti a u protekloj je godini otvoreno nekoliko izložbi u Galeriji samostana.

Za organiziranje koncerata kao i za pripremu izložbi imamo nekoliko stručnih suradnika koji nam u tome pomažu.

Također smo ustanovili jedan Odbor od 12 članova koji bi trebao predlagati, pripremati i realizirati veće i značajnije poslove u crkvi i samostanu. Postojanje ovog odbora ne isključuje pomoć svih onih koji znaju, žele i mogu pomoći u bilo kojem poslu.

Građevinski radovi

Dovršena je i dovedena svojoj svrsi dvorišna zgrada. Već je bila u funkciji za blagdan Antunova i pokazala se jako korisnom i praktičnom. Sada se obnavljaju i uređuju samostanske prostorije u prizemlju desno od glavnih ulaznih vrata. Radove izvodi firma «ZUBER».

Starom je ciglom popločeno malo dvorište između samostana i crkve te prostor uz hodnik oko apside crkve.

Postavljena je ograda sa strane bedema prema garažama i dvorištu.

Nova oprema u crkvi

U crkvi je postavljen novi razglas. Osim firme koja ga je postavila većinu su radova napravili: Juro Kos, Ivica Krušlin i Silvo Vrček.

Dotrajali mehanički sat koji upravlja zvonima na tornju zamijenjen je novim digitalnim.

Kupljen je novi kompjuter. Nabavljen novi hladnjak.

Nabavljen je polovni aparat za fotokopiranje. Nabavljen je set noževa za kuhinju.

Dobili smo hrastovo deblo za novi oltar u dvorišnoj kapelici.

Umjetnik radi na oblikovanju oltara.

Firma Poliš je pred Antunovo stručno i precizno svojim strojevima temeljito očistila crkvu od poda do stropa sa svim inventarom. Inače se o čistoći i urednosti crkve brine nekoliko osoba koje svakog tjedna dva puta uređuju crkvu i okoliš.

Manji popravci su izvršeni na četiri stare fotelje, jednom anđelu s oltara svetog Franje, na slici srca Isusova.

Iz naše je knjižnice uvezano nekoliko stotina knjiga u privatnoj knjigovežnici u Slavonskom Brodu a nekoliko je vrijednih knjiga konzervirano, restaurirano i uvezano u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

U protekloj smo se godini malo posuvremenili. Oformili smo samostansku i web stranicu da ubrzamo međusobne komunikacije i poboljšamo protok informacija.

21. travnja je bila jedna provala u sakristiju. Razbijeno je staklo na vratima ali nismo primijetili da je nešto otuđeno.

Na kraju želim jasno reći. Sve što je učinjeno, i sve što se čini najvećim je dijelom ostvareno ljubavlju i dobrotom vas vjernika koji se redovito okupljate u našoj crkvi na slavljenje svetih Otajstava. U svemu je prisutna ljubav i zahvalnost prema Gospi Osječkoj i svetom Antunu. Hvala vam na tako očitoj podršci na služenju braće ovog samostana vama i svim vjernicima našega grada. Želimo vam sretnu, uspješnu i od Boga blagoslovljenu Novu 2005. godinu.

<< arhiva